Austrijske Kobre uhapsile grupu (pripda desnici) zbog širenja „teorija zavjere“ u vezi sa pandemijom

Specijalne snage austrijske policije, Kobre, pretražile su nekoliko stanova u Beču, Donjoj i Gornjoj Austriji i u Štajerskoj

Akcija je izvedena protiv grupe koja je širila teorije zavjere u vezi sa virusom korona, a koji dolaze sa desničarske scene.

Kako navode austrijski mediji, između ostalih i Oe24.at, policija je uhapsila prt osoba, ne navodeći više detalja.

Iz pravosuđa se ukazuje da se radi o grupi aktivnoj u Austriji sa odličnim kontaktima prema međunarodnoj mreži koja broji 162 lica.

U akciji policije sprovedeni su pretresi pet kuća u Beču, Donjoj i Gornjoj Austriji, kao i Štajerskoj, a akciju je vodilo tužilaštvo iz Graca.

Uhapšeni su osumnjičeni za “protivdržavno udruživanje” i oni su navodno članovi takozvanog suda “Globalni sud zajedničkog zakona” (Global Court of the Common Law).

Kobre su tokom vikenda upale u stanove pet teoritičara zavjere i protivnika mjera austrijske vlade u borbi protiv virusa korona, navodi se u istražnom aktu.

Policija je kod jedne od osoba koje su predmet istrage morala čak provaliti u stan, jer ista nije željela otvoriti vrata.

Tokom akcije uhapšeno je pet osoba, a jedno lice je privedeno na saslušanje.

Naime, radi se o pripadnicima jedne grupacije koja smatra da nije u obavezi da slijedi javno-pravni sistem, koji tvrde da stoje iznad države i da imaju vlastiti sud.

Aktivnosti te grupe vodile su stalno ka prijetnjama samozvanih sudija ili “šerifa” protiv zaposlenih u sudovima.

U slučaju da ih sud osudi na osnovu “protivdržavnog udruživanja” prijeti im zatvorska kazna do pet godina.

KURIER

Exit mobile version