DŽEMAT IZAČIĆReligijaVijesti

DŽEMAT VIKIĆI: OBILJEŽENA NOĆ LEJLETU-L- KADR

Sinoć, 19. 05. 2020., u vikićkoj džematskoj džamiji obilježena je noć Lejletu-l-kadr.

Noć Lejletu-l-kadr obilježena je skromnim okupljanjem džematlija a Hajra Vikić tim je povodom izvela 3 ilahije od kojih jednu možete poslušati u video prilogu ispod.

Prema islamskom vjerovanju noć Lejletu-l-kadr je najvrednija noć, vrednija od 1000 drugih mjeseci i ko je provede u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni raniji grijesi.

 

Lejletu-l-Kadr (arapski: لیلة القدر) (poznata i kao perzijski: Šab el-Kadr, posuđenica iz perzijskog), različito prevedena na bosanski kao noć odredbe, noć snage/moći, noć vrijednosti, noć sudbine, ili noć mjera, je prema islamskom vjerovanju noć kada su prvi ajeti Kur'ana objavljeni islamskom poslaniku Muhammedu. To je jedna od noći u zadnjih deset dana ramazana. Muslimani vjeruju da su na ovu noć blagoslov i milost Allaha u izobilju, grijesi se praštaju, dova se prima, te da je godišnja odredba objavljena melekima koji se spuštaju na Zemlju.

Kolika je vrijednost ove noći između ostalog govori i činjenica da se noć Kadr spominje na dva mjesta u Kur'anu, od kojih je jedno kompletna sura koja je upravo nazvana po ovoj noći.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button