Elvin Okugić: Od aktivizma ne odustajem

 

U projektu Instituta za razvoj mladih UMIDp ( Uči misli i djeluj ) među 27 najuspješnijih polaznika je i jedan Bišćanin, Elvin Okugić.

Od 6. do 10. februara u Banja Luci je održan prvi modul ovogodišnje UMiDp obuke za mlade političke lidere. Drugu generaciju ove obuke provodi Institut za razvoj mladih Kult, a čini je 27 polaznika iz različitih gradova.

Polaznici su izabrani putem javnog poziva
U 5 dana, koliko je trajao prvi modul, polaznici su sa predavačima uspješno savladali obuku iz oblasti političkog sistema u BiH, kreiranja vlastitog političkog imidža, te oblasti javnog zagovaranja.

U naredna dva mjeseca slijede još dva petodnevna modula, a polaznici će na kraju polagati test znanja na osnovu kojeg će dobiti certifikat o uspješnom završetku ove obuke.

O obuci UMIDp i proceduri izbora polaznika, Elvin Okugić, nam je rekao sljedeće:

“Radi se o projektu Instituta za razvoj mladih i zajednice KULT i sama činjenica da sam izabran među 27 iz cijele BiH koji su birani isključivo na osnovu svojih referenci predstavlja iznimnu čast i zadovoljstvo.”

O utiscima, aktivizmu i politici kaže:

“Prvi modul je uspješno okončan a iskustava su nevjerovatna. Ovo je drugačije od svega što sam dosad radio, što me veseli. Sama predavanju su koncipirana na način da su interaktivna, a pored predavanja radimo timski u grupama kroz radionice. Pored veoma profesionalnog i ljubaznog Kultovog tima, posebno su me oduševile profesorice Semina Ajvaz i Denisa Sarajlić, koje su se pokazale kao vrsni predavači. Osim toga, zadnji dan prvog modula nas je posjetio i glavni urednik te osnivač portala BUKA, Aleksandar Trifunović, koji nam je održao zanimljivo predavanje. Također, razgovarali smo i sa gradonačelnikom Banja Luke, gospodinom Igorom Radojičićem. Moram priznati da sam zadovoljan novim kolegicama i kolegama, svi smo se od samog početka uklopili u ekipu i odlično sarađujemo.Veselim se sljedećem modelu obuke i druženju sa novim i starim predavačima te kolegama/cama. Iskreno, volio bih da mogu sva stečena znanja iskoristiti u svom Bihaću. ”

Kako tvrdi aktivizmom i politikom se počeo baviti 2014. godine, a nakon toliko godina čovjek se jednostavno inficira u ovim aktivnostima i teško se toga otarasiti. Želim i dalje ostati aktivan jer smatram da mogu dati ogroman doprinos stvaranju boljeg i kvalitetnijeg ambijenta u Bihaću.

Jednostavno ta moja upornost i entuzijazam mi ne dopuštaju da nakon toliko godina skupljanja znanja odustanem”, zaključuje Elvin Okugić.

O kolegici Šeherzadi Delić s kojom najduže sarađuje u NS tvrdi da se nisu uvijek najbolje slagali, ali da su uvijek uspijevali pronaći zajednički jezik, jer su prije svega prijatelji, kaže nam Elvin Okugić.

Elvin Okugić je student Magistarskog studija Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, pripravnik u Ministarstvu privrede USK-a, a nedavno je završio i renomiranu Školu političkih studija Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Cazin.net

Exit mobile version