Grad Bihać i SPZ Agrodar nastavljaju podršku proizvođačima krastavaca i malina

S ciljem podrške razvoju poljoprivredne proizvodnje na području grada Bihaća mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, dana 20. januara 2015. godine, potpisao je Sporazum o partnerstvu sa Aldinom Kuduzovićem, direktorom Specijalizirane poljoprivredne zadruge Agrodar koja djeluje pri kompaniji Poljosementi.

Sporazum se odnosi na garantirani otkup krastavca kornišona i jagodičastog voća za višegodišnji vremenski period, a obaveze zadruge odnose se na nabavku i distribuciju sjemena i ostalog repromaterijala potrebnog za sjetvu krastavca kornišona, nabavku i distribuciju sadnog materijala maline, te garantovan otkup krastavca kornišona i malina u narednih deset godina.

“ I ove godine nastavljamo sa podrškom našim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave proizvodnjom krastavca kornišona i malina i ovaj projekat prošle godine rezultirao je otkupom 80 tona krastavaca po cijeni od 1,10 KM što u konačnici znači 80.000 KM plasiranih sredstava prema poljoprivrednicima. Ove godine očekuje se cijena od 1,20 KM za krastavce prve klase I do 3 KM za maline što uz naše poticaje znači konkretnu podršku prema građanima Bihaća koji žive od poljoprivrede “- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Sporazumom je također predviđena nabavka i distribucija sistema za navodnjavanje u optimalnim agrotehničkim rokovima, pružanje stručnih i savjetodavnih usluga u toku procesa proizvodnje i obilazak korisnika, a cijena i rok po klasama definisat će se Ugovorom sa krajnjim korisnicima.

Grad Bihać
2 thoughts on “Grad Bihać i SPZ Agrodar nastavljaju podršku proizvođačima krastavaca i malina

 1. Nelis

  Neko bi skužio dao pština nabavlja repromaterijal ili sadnice ….
  Sadnice i sav repromaterijal plaćaju sami poljoprivrednici odnosno kooparanti u 100%-tnom iznosu, samo na kraju sezone…
  A opština tu nije zaslužna ni 1% …
  Onda još jedan problem obećavaju cijenu 1.2 a na kraju isplate po cijeni 1.08 kao zbogmanjkai sl….
  Krastavce kad sijete imate troškove oko 1000KM za jedan dunum..
  Zašto opština nebi sufinasirala troškove repromaterijala???
  Ako netko bilo tko zna volio bih čuti odgovor…

  Odgovori

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.