KOMUŠAČI KOD ASIMA BRACE MUJAKIĆA – OBIČAJ KOJI LAGANO PADA U ZABORAV (FOTO)

Mnogi od nas, malo starije generacije, sigurno se još dobro sjećaju, nekad je to bilo gotovo pravilo, običaj koji se praktikovao dolaskom rane jeseni, kada u potpunosti dozriju kukuruzi…

Okupiti i udružiti radnu snagu s komšijama, te u jutarnjim satima krenuti na njivu kako bi ručno obrali kukuruz, koji bi u večernjim satima uz domaćinov blagoslov, a uz pomoć mnogobrojne omladine, okomušali i klipove zlatne kao dukat ubacili u kukuruzane i kuburane, bio je poseban događaj kojeg je nekad priređivalo gotovo svako seosko gazdinstvo.

Komušači su bili posebno omiljeni među omladinom, a ni starijim generacijama nisu bili baš mrski. Čitav proces, od branja, preko komušanja, pa do ubacivanja zlatnih klipova u kukuruzane, praćen je: pjesmom, šalom, navečer igrom, ašikom, a ponekad se znalo završiti i svatovanjem.

Da ne zaboravimo pomenuti bogate i raznovrsne delicije, te dobru kapljicu, najčešće pitku domaću šljivovicu, kao nezaobilazan prateći čin svakih berača i komušača.

Danas sve rijeđe imamo mogućnost da osjetimo taj užitak, duh i ljepotu jednog seoskog običaja, koji polako tone u zaborav.

Danas nam poljoprivredni strojevi sve više uskraćuju, možemo reći (iako se mnogo radilo uvijek se bilo veselo i doimalo sretno), taj užitak.

Mujakić Asim, zvani Braco, iz Čavnika počastio nas je sviju, a posebno svoje berače i komušače, ovim predivnim običajem u kojem imamo mogućnos uživati i evocirati uspomne, ako nikako drugo, a ono putem ovih prekrasnih fotografija.

Hvala Braci, a hvala i Nežadu Mujakiću na ustupljenim fotografijama.

Uživajte!
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.