BihaćUSKVijesti

Na području Bihaća u 2015. godini Federalna direkcija za ceste planira vrijedne investicije

Federalna direkcija za ceste u 2015.godini na području Bihaća planira investicije vrijedne više od million KM

Na poziv mr.sci. Emdžada Galijaševića, gradonačelnika Bihaća, 1. 4. 2015. godine u Bihaću je boravio menadžment Federalne direkcije za ceste na čelu sa direktorom Filipom Vujevim. Sastanak je bio prilika da se gradska upra Bihaća upozna sa projektima koji će biti realizirani u ovoj godini od strane direkcije, kao i sa projektima koji su u planu realizacije nakon što Parlament F BiH odobri kreditna sredstva za modernizaciju magistralnih puteva za period 2015-2019.godine.

Prema riječima Filipa Vujeva, direktora Federalne direkcije za ceste, postignut je dogovor sa EBRD bankom o kreditnom zaduženju za modernizaciju magistralnih pravaca u F BiH od čega bi za projekte u Unsko-sanskom kantonu bilo izdvojeno nešto više od 36 miliona eura. Riječ je o projektu izgradnje puta GP Izačić –Kamenica vrijednom 15 miliona eura gdje bi se radio put dužine 6 km sa jednim tunelom i šest mostova. Za ovaj projekat direkcija mora obezbijediti sredstva za eksproprijaciju. Na području Bihaća planiran je i završetak puta prema Bosanskoj Krupi ukupne vrijednosti 12 miliona eura, od čega bi za završetak puta prema Bosanskoj Krupi bilo izdvojeno 8 miliona eura, a za spajanje na put na potezu Čavkići-Mali Lug zaobilaznica kod BIRA-e 4 miliona eura.

“Od kreditnih sredstava također je u planu devijacija puta 5.korpusa na ulazu u grad Bihać, izgradnja treće trake za spora vozila na potezu Ripački klanac – Dubovsko i Lanište- Ključ, zaobilaznica oko Ključa, put prema Sanskom Mostu. Očekujem da će novi saziv Parlamenta F BiH odobriti sredstva i da ćemo već ove godine krenuti sa projektima u cijeloj Federaciji”- dodao je Vujev.

Kada su u pitanju tekući projekti koji su odobreni Planom i programom direkcije za 2015.godinu, prema riječima gradonačelnika Galijaševića , ove godine osigurana su sredstva u iznosu nešto većem od 1,1 milion KM za nekoliko infrastrukturnih projekata.

“ Predstavnici Federalne direkcije upoznali su me sa projektima koji će se realizirati ove godine,a riječ je o nastavku izgradnje pješačke staze u MZ Kamenica vrijednog 250.000 KM, proširivanja kanala za oborinske vode uz put u Jablanskoj ulici vrijednog 100.000 KM, izgradnje treće trake na raskrsnici za Kulen Vakuf vrijedne 250.000 KM, izgradnja raskrsnice i mosta za MZ Brekovica vrijednog 500.000 KM i rješavanje oborinskih voda sa puta u MZ Čavkići “- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Grad Bihać

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button