DijasporaKORONA VIRUSVijesti

Od danas Austrija u trećem lockdownu

U Austriji su od ponoći na snagu stupile nove mjere u borbi s pandemijom virusa korona.

Treći lockdown u Austriju je stupio na snagu u ponoć a trajat će do 24. januara. 

Od 15. do 17. januara vršit će se drugi dio masovnog testiranja, a svi koji se budu testirali mogu se izvući iz lockdowna i koristiti trgovine, kulturne ustanove, ugostiteljstvo i hotelijerstvo, tj. sve osobe, koje budu imale negativan test, mogu se slobodno kretati nakon 18. januara. Za sve ostale, koji se ne testiraju, lockdown i zabrana kretanja vrijede do 24. januara.

Novim lockdownom na snagu je ponovno stupila i cjelodnevna zabrana napuštanja doma. To znači da je napuštanje domova dozvoljeno samo iz posebnih razloga, a to su odlazak u kupovinu svakodnevnih namirnica, odlazak kod liječnika, na posao, pružanje pomoći drugima te u šetnju ili individualno bavljenje sportom radi psihičkog i fizičkog zdravlja.

Nove mjere predviđaju i znatno smanjenje društvenih kontakata, to znači da se jedno kućanstvo može susresti sa samo jednom osobom iz drugog kućanstva (uz neke iznimke). Nove mjere o društvenim kontaktima vrijedit će i za Silvestrovo kao i na samu Novu godinu. To znači da su sva okupljanja i proslave strogo zabranjene.

Sve trgovine, osim trgovina koje prodaju hranu i piće, u ovom novom lockdownu moraju zatvoriti svoja vrata. Drogerije, pekarne, ljekarne, mesnice smiju i dalje nastaviti sa svojim radom. Također s radom smiju nastaviti i automehaničarske radnje, kao i servisi za održavanje i popravljanje bicikla. Hoteli i restorani, kao i kulturne ustanove ostaju zatvoreni.

U zatvorenim prostorima potrebno je nositi masku, dok je na otvorenom i dalje potrebno držati socijalnu distancu od najmanjeg jednog metra.

Na snazi je i stroži režim ulaska u Austriju. On za sve koji ulaze u Austriju predviđa desetodnevnu karantenu koja nakon pet dana i negativnog testa može biti prekinuta.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button