BiHVijesti

Održana tradicionalna manifestacija „Pečat slobodi“

Uz koračnicu i himnu BiH u izvedbi Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH počela je tradicionalna manifestacija „Pečat slobodi“ koja se više od deset godina održava u okviru obilježavanja 6.augusta – Dana općine Cazin.

Uz rijeku Koranu, u cazinskoj mjesnoj zajednici Tržačka Raštela, na mjestu gdje su se prije dvadeset godina sastale jedinice Petog korpusa Armije R BiH i Vojske R Hrvatske i ove su se godine okupili brojni građani, patrioti i učesnici odbrane od agresije na našu zemlju.

Kako je kazao načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević , ono što je za Hrvatsku Knin u obilježavanju augustovskih dana pobjede nad agresijom, to bi za BiH trebao biti Cazin s obzirom na historijski značaj susreta generala Dudakovića i Marekovića na mostu u Tržačkim Raštelima, nakon kojeg je krenuo pobjednički pohod jedinica Armije R BiH, a ubrzo potom je uslijedilo i okončanje ratnih dejstava.

General Atif Dudaković čestitao je dvadesetu godišnjicu slobode bivšim saborcima i građanima Unsko- sanskog kantona istaknuvši da je opsada tadašnjeg Bihaćkog okruga, koja je trajala 1.201 dan, završena 6.augusta 1995.godine na najčasniji i najhrabriji način- uspješnom odbranom ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Skupu se obratio i ambasador Hrvatske u BiH Ivan DelVeccio koji je kazao da je historijski stisak ruku generala Dudakovića i Marekovića bio produkt ranije potpisanih sporazuma i časne borbe protiv zajedničkog agresora.

Dvadesetu godišnjicu deblokade Bihaćkog okruga čestitao je i premijer Vlade USK Izudin Saračević, a o ratnom putu jedinica Petog korpusa i Armije R BiH govorili su i Ibrahim Nadarević, ratni komandant 517. Bosansko oslobodilačke brigade Petog korpusa i general Fadil Hasanagić.

Program su, izvođenjem ratnih pjesama o cazinskim brigadama, prigodno upotpunili cazinski muzičari.

Načelnik Ogrešević i hrvatski ambasador DelVeccio, skupa sa ostalim zvanicama, obišli su i most na rijeci Korani preko kojeg bi u skorije vrijeme trebao početi s radom i malogranični prijelaz koji će još bolje povezati ovaj dio BiH sa susjednom Hrvatskom.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button