PRELA: Davno isčezla slika, danas prava rijetkost

U ovdašnji vakat ovakva slika prava je rijetkost, a nekoć je zimi bila svakodnevna i krasila gotovo svako seosko domaćinstvo. Prela i vreteno u rukama domaćica ne samo da je isčezla iz seoskih domova, vec je, može se slobodno reći, skoro pa i zaboravljena.

Ipak, nađe se poneko, mada usamljen, kao npr. na ovoj slici, naša vrijedna mještanka – Rasima Šarić, koja prkosi zubu vremena otrgivajući od zaborava ovaj tradicionalni način procesa pripreme vune za finalni proizvod: serdžadu, ćilim, vunenu ponjavu, rukavice, čarape ili džemper.

Dugotrajan, naporan i zahtjevan je proces pripreme vune. Do gotovog, finalnog vunenog proizvoda kao sto je serdžada ili ćilim, koji danas predstavljaju pravo malo bogatstvo u domaćinstvima; treba mnogo vremena.

Cijeli proces: šisanje ovaca, pranje vune, česljanje vune, predenje prelom i vretenom, prepredanje, farbanje, te tkanje, vezenje ili pletenje, nekad je bio zaokružen u jednom domaćinstvu. Izuzetak je znalo biti farbanje prediva, koje se odvijalo u gradskim farbarama mada su neka domaćintva odrađivala i taj dio posla. Dakle, od sirovine do finalnog proizvoda, trebalo je uložiti mnogo truda i proliti mnogo znoja, a najveći teret u svemu tomee uvijek su podnosile naše vrijedne domaćice.

Danas serdžade i ćilimi kao ostavština naših starih, nerijetko krase domove podsjećajući i evocirajući uspomene iz negdašnjih vremena.

Serdžade i ćilimi spadaju u vrijednu tradicionalnu bosansku zaostaštinu i baštinu, ne posjedujemo li ih, a poželimo li da nam ukrašavaju dom, trebamo duboko posegnuti u džep.

Nadamo se da ova prošlogodišnja Rasimina slika neće ostati usamljena, da će se pojavii još neki entuzijasta koji njeguje ljubav prema ovom i drrugim tradicionalnim bosansko-hercegovačkim vrijednostima i običajima, pa ukoliko neko ima fotku ili informaciju koju želi objaviti, neka je proslijedi na e-mail: urednistvo@vikici.net.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.