SvijetVijesti

Šeik mi nudi milion dolara za bubu! Sve pare ću dati siromašnima!

NAJSIROMAŠNIJI PREDSJEDNIK NA SVIJETU: Šeik mi nudi milion dolara za bubu! Sve pare ću dati siromašnima!

Prema pisanju lokalnog nedjeljnika Buskeda, ponuda je iznijeta na samitu G77 + Kina koji je održan početkom godine u Santa Kruzu, u Boliviji

Milion dolara za folciku – to je suma koju je jedan arapski šeik spreman da uruči urugvajskom predsjedniku Hoseu Muhiki u zamjenu za njegov plavi automobil “bubu” iz 1987. godine.

Prema pisanju lokalnog nedjeljnika Buskeda, ponuda je iznijeta na samitu G77 + Kina koji je održan početkom godine u Santa Kruzu, u Boliviji. Ovo nije prvi put da neko pokazuje interesovanje za automobil “najskromnijeg predsjednika na svijetu”.

“Dali su mi ponudu. Bio sam pomalo iznenađen. U početku nisam tome pridavao neku naročitu pažnju, ali je kasnije došla još jedna ponuda, te sam počeo da o tome ozbiljnije razmišljam”, rekao je Muhika (79), dodajući da će, ukoliko dođe do prodaje, sav novac biti iskorišten u okviru vladinog programa “Plan huntos” za izgradnju stanova za siromašne.

Bivši ljevičar i gerilac, Muhika je poznat po svom skromnom načinu života. Od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, za sebe zadržava 1.250 dolara, dok ostatak daje u dobrotvorne svrhe, što mu je donijelo nadimak “najsiromašniji predsjednik na svijetu”.

List Buskeda navodi da mu je tokom susreta sa diplomatskim predstavnicima u Montevideu, prošlog septembra, meksički ambasador Felipe Enrikes za “bubu” ponudio 10 terenskih vozila.

Enrikes je izjavio nedjeljniku da je to učinio kao “veliki poštovalac predsjednika Muhike, njegovog djela, ljudskih vrlina i istinske solidarnosti sa siromašnima”.

“Pepe”, kako Muhiku zovu u Urugvaju, poznat je i po tome što je tokom svog mandata, koji ističe iduće godine, legalizovao marihuanu, abortus i homoseksualne brakove.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button