SLIKE KOJE NE BLIJEDE: KOMBAJNER JOŽA

Shares 0

NEKAD U PUNOJ FORMI: JEDAN JE JOŽA A ZMAJEVA ĆE BITI

Plodonosne ravnice i odlični klimatski uvjeti za bavljenje poljoprivredom, naročito za uzgoj žitarica – pšenice i raži, a i sama blizina poljoprivrednog dobra Bugar, čija se glavna djelatnost također zasnivala na uzgoju žitarica, utjecali su na to da tradicionalni način žetve i vršidbe, koja se obavljala konjima ili drešovima, u Vikićima već ranih 70-ih godina zamjeni moderni način, žetva kombajnima.

Dakle, kombajniranje u Vikićima ima dugu tradicijju, što je razlogom da su uvijek imali i dobre kombajnere, koji su zanat počinjali peći još u ranom djetinjstvu.

Porodice Tatatrević, Salkić i Rekić jedne su od prvih koje su u svom posjedu imali kombajne i s’ njima obavljali usluge žetve širom bihaćke i cazinske općine.

Da su Vikićani u ranoj mladosti počinjali peći kombajnerski zanat dokazujU i ova priložena fotografijE starieg datuma: Na crno-bijeloj fotografiji, za volanom Zmaja je Jusuf Tatarević popularno zvani Joža, a uz njega stoji njegov otac rahmetli Ramo.

Na fotografiji u boji za volanom Zmaja također je mladi ali već iskusni kombajner Tatarević Jusuf Joža, a dječačić pored njega je Amir Salkić, koji žarko želi nešto naučiti pa se ne odvaja od svog idola.

Joža ne samo da je izrastao u dobrog kombajnera već u pravog stručnjaka i majstora za sve poljoprivredne pa i građevinske mašine, a Amir je sreću pronašao na privremenom radu u Austriji.

Lijepo se podsjetiti starih vremena, nadamo se da su i u vama ove fotke probudile emocije i vratila vas bar na par trenutaka u lijepe 70-te godine 20-og vijeka.

joza i amir salkic7
 

Shares 0Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *