Sutra pomrčina Sunca, stručnjaci u vezi s tim uputili važna upozorenja

Zemljin svemirski pratilac Mjesec u petak će sakriti dio Sunca, što je događaj koji zovemo djelomičnom pomrčinom. Bit će vidljiva iz naših krajeva i u njoj bi, ako je suditi po vremenskoj prognozi, trebali moći uživati svi koji vole zanimljive nebeske pojave, piše Crometeo.hr.

Da ne znate, ne biste ni primijetili. Za razliku od potpune pomrčine, djelomična pomrčina Sunca nije tako spektakularna i lako može proći nezapaženo ako se Sunce ciljano ne promatra.

Ima većih, ima manjih, ima onih nadomak potpune pomrčine i onih jedva primjetnih – ova koja nas čeka u petak malo bolja od osrednje. Preciznije rečeno, Mjesec će prekriti više od 50 % Sunčevog diska.

Pomrčina počinje u petak 9.45, a traje do 11.41 sati i najveća je pomrčina u posljednjih 15 godina.

Stručnjaci upozoravaju građane da nipošto ne gledaju direktno u Sunce, čak ni sa sunčanim naočalama, pomoću teleskopa, dalekozora ili bilo kakve kamere.

Pomrčina se može gledati samo kroz certificirane naočale s posebnim filterima ili uz pomoć “camere obscure”.

Čak i fotografiranje ‘selfieja’ tokom pomrčine Sunca može oštetiti mrežnicu i uzrokovati sljepilo, upozoravaju britanski stručnjaci.

Slikanje ‘selfieja’ može oštetiti vid jednako kao i gledanje direktno u pomrčinu, što može oštetiti mrežnicu i uzrokovati gubitak vida, prenosi Telegraph.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.