VijestiZanimljivo

U OVOM HOTELU NIKO NIKAD NIJE ODSJEO: Pogledajte ga iznutra ako se usudite!

Duž široke, pješčane plaže na njemačkom otoku Rügen u Baltičkom moru proteže se najveći hotel na svijetu. Upravo tako – proteže, jer njegov kompleks dug je nevjerojatnih pet kilometara. Hotel ima deset hiljada dvokrevetnih soba i sve su s pogledom na more. Bez obzira na sve to, kao i činjenicu da je izgrađen još prije 70 godina, u njemu nikada nije odsjeo niti jedan gost.

Führerov kolosalni projekt

Razlog je jednostavan i krije se u tome što je gradnju ovog kolosalnog hotela (lokalno stanovništvo danas ga i zove – Kolos) naredio sam nacistički vođa Adolf Hitler. Gradnja kompleksa trajala je između 1936. i 1939. godine. Na njemu su bile angažirane tadašnje najveće njemačke građevinske tvrtke i više od 9 000 radnika.

Old Beach Resort Prora (East Germany)

Old Beach Resort Prora (East Germany)

No, Hitler se istodobno pripremao za vojni pohod na Europu i kada je rat započeo projekt je obustavljen, a svi radnici s gradilišta prebačeni u tvornice oružja. Velebno zdanje ostalo je dovršeno samo izvana.

Speer nadgledao radove

Kompleks Prora – danas bi rekli da je to hotelski resort – leži u velikoj uvali na granici regija Sassnitz i Binz, a razdvaja lagunu Kleiner Jasmunder Bodden od Baltičkog mora. To je područje nakon Drugog svjetskog rata bilo u sastavu Demokratske Republike Njemačke.

85415_4ff11eea617033521e129c0e79780447
Idejni projekt Prore nadgledao je sam Albert Speer, glavni arhitekt Trećeg Reicha i bliski Hitlerov suradnik. Sam projekt osvojio je prvu nagradu na Svjetskoj izložbi u Parizu 1937. godine.

Zamisao je bila da svaka od deset hiljada soba ima pogled na more, dok su u stražnjem dijelu svakog kata bili hodnici i sanitarni čvorovi. Svaka soba trebala je imati dva kreveta, ormar i umivaonik, a na svakoj etaži zahodi, tuševi prostrani lobiji.

Prora, KDF plant

Prora, KDF plant

Sablasno prazno zdanje

Hitler je želio da Prora bude najveći hotel ikad sagrađen koji bi se u slučaju rata lako mogao prenamijeniti u vojnu bolnicu. Niti jedno od toga na koncu nije postao.

85415_5h
Zastrašujući kompleks već desetljećima je tek golema prazna ljuštura. Ostalo je osam velikih spojenih zgrada, kazalište i kino-dvorana. Bazeni i velika festivalska dvorana nisu nikada sagrađeni, piše The Vintage News.

Tek su tijekom savezničkih bombardiranja potkraj rata građani Hamburga ondje našli utočište. Nakon rata ovim se kompleksom povremeno koristila istočnonjemačka vojska. Nakon ujedinjenja Njemačke, 1990. godine, prostor je posve napušten i do danas zjapi sablasno prazan.

Oživljavanje mrtvog kompleksa

85415_6530_495248023
Kompleks Prora bio je zamišljen kao odmaralište za 20 000 ljudi u sklopu nacističkog programa KdF iliti ‘Kraft durch Freude’ (‘Snaga kroz radost’). Cilj je bio njemačkim radnicima i vojnicima dati priliku za odmor i slobodne aktivnosti, a ujedno ih ‘šopati’ nacističkom propagandom.

Danas je čitava Prora pusta – zgrade su devastirane, a prozori razbijeni – izuzev jednog objekta u kojem se nalaze muzej i diskoteka.

85415_7543219002_fe9e62bb73
Nakon dugogodišnjih debata, ali i lomljenja otpora lokalne zajednice koja se dugo opirala obnovi kompleksa, oživljen je plan po kojem bi se Proru pretvorilo u moderno ljetovalište. Prošloga ljeta četiri od pet blokova hotela ponuđeni su zainteresiranim ulagačima. Ideja je preurediti ovo sivo zdanje u stotine apartmana s kafićima, diskotekama, sportskim dvoranama i bazenima te privući hiljade posjetitelja.

85415_porcelain
(Net.hr)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button