Obilježavanje 22.godišnjice pogibije narodnog heroja Adila Bešića

Dvadeset drugu godinu za redom prigodnim sadržajima godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan. U kasarni koja nosi njegovo ime, uz referat o liku i djelu majora Adila Bešića, prikazan je i dokumentarni film, a potom su delegacije grada Bihaća, Vlade USK-a , MZ Vrsta, brojnih boračkih organizacija i političkih partija položile cvijeće na turbe narodnom heroju Adilu Bešiću. I ove godine prigodnim obraćanjima ratni suborci, prijatelji i delegacije grada Bihaća i u svojim obraćanjima evocirali su uspomene na velikog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je uz generala Izeta Nanića, jedni sa područja USK-a ponio najveće ratno priznanje , titulu narodnog heroja.

U svom obraćanju mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da je herojstvo Adila Bešića i svih boraca Armije R BiH , obaveza svih koji se bave politikom i koji su vlast na svim nivoima u BiH, da svojim radom stvore daleko bolje uslove za život onih kojih su se za slobodu i demokratiju borili u ratu.

„ Svi koji su se u ratu borili za slobodu i bolju državu BiH sasvim opravdano očekuju danas da njihova djeca žive u boljoj i pravednijoj državi BiH i sada je na nama koji vodimo ovu državu da to i svojim djelima uradimo a ne da sve ostane na praznim riječima i obećanjima „ – kazao je gradonačelnik Galijašević.

Adil Bešić rođen je u Kozarcu, a kao kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage naše zemlje kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihać. Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima, uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom. Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. Viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež. Posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te proizveden u čin majora.

U okviru obilježavanja 22. godišnjice pogibije Adila Bešića za sutra je planiran obilazak mjesta pogibije majora Bešića na Grabežu.

Grad Bihać

Exit mobile version