BIHAĆVIJESTI

Obilježavanje 22.godišnjice pogibije narodnog heroja Adila Bešića

Dvadeset drugu godinu za redom prigodnim sadržajima godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan. U kasarni koja nosi njegovo ime, uz referat o liku i djelu majora Adila Bešića, prikazan je i dokumentarni film, a potom su delegacije grada Bihaća, Vlade USK-a , MZ Vrsta, brojnih boračkih organizacija i političkih partija položile cvijeće na turbe narodnom heroju Adilu Bešiću. I ove godine prigodnim obraćanjima ratni suborci, prijatelji i delegacije grada Bihaća i u svojim obraćanjima evocirali su uspomene na velikog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je uz generala Izeta Nanića, jedni sa područja USK-a ponio najveće ratno priznanje , titulu narodnog heroja.

adil-besic3

U svom obraćanju mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da je herojstvo Adila Bešića i svih boraca Armije R BiH , obaveza svih koji se bave politikom i koji su vlast na svim nivoima u BiH, da svojim radom stvore daleko bolje uslove za život onih kojih su se za slobodu i demokratiju borili u ratu.

„ Svi koji su se u ratu borili za slobodu i bolju državu BiH sasvim opravdano očekuju danas da njihova djeca žive u boljoj i pravednijoj državi BiH i sada je na nama koji vodimo ovu državu da to i svojim djelima uradimo a ne da sve ostane na praznim riječima i obećanjima „ – kazao je gradonačelnik Galijašević.

adil-bes-vrsta

Adil Bešić rođen je u Kozarcu, a kao kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage naše zemlje kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihać. Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima, uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom. Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. Viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež. Posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te proizveden u čin majora.

U okviru obilježavanja 22. godišnjice pogibije Adila Bešića za sutra je planiran obilazak mjesta pogibije majora Bešića na Grabežu.

Grad Bihać

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button