Gradonačelnik Galijašević otvorio Centar za rani rast i razvoj pri Gradskom vrtiću

U sklopu obilježavanja Dana grada Bihaća u gradskom vrtiću upriličeno je druženje sa gradonačelnikom Bihaća, Emdžadom Galijaševićem. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici privatnih vrtića, mališani i odgajatelji koji su prigodnim programom proslavili dan grada Bihaća. U sklopu 756 rođendana grada Bihaća, u Gradskom vrtiću otvoren je i Resurni centar za rani rast i razvoj četvrti po redu na kantonu, ali prvi u jednoj predškolskoj ustanovi. Nakon Velike Kladuše, Cazina i Bihaća resorni Centar za rani rast i razvoj, otvoren je u Gradskom vrtiću u Bihaću.

Prema riječima Zehide Goretić, direktorice Gradskog vrtića Bihać, usluge koje pruža Centar su promocija ranog razvoja djece, uključujući zdravlje, prehranu, dobro roditeljstvo, što opet dovodi do dobrih rezultata u školi i uspješno obrazovanje. Odgajateljica Jasmina Ćoralić prošla je kroz šestomjesečni primarni program obuke koju je u protekloj godini organizirao UNICEF te Save the Children. Zadaci Centra su rana detekcija i rana intervencija kod djece sa atipičnostima u razvoju. Intervencija podrazumijeva stimulaciju sposobnosti djeteta kroz igru.

„Odgajatelji koji rade u predškolskom obrazovanju, nesebično dijele ljubav prema mališanima sa kojima provode vrijeme, i upravo iz tog razloga trebamo im svi biti na usluzi od Gradske uprave do kontanolanih vlasti.Mi smo kao grad pomogli obnovu krova gradskog vrtića sa 40.000 KM , pomogli smo i privatne vrtiće , a zahvaljujući našem projektu Pokreni posao sa radom je počeo i jedan privatni vrtić. Ove godine planirali smo 10.000 KM i ono što ističem da ćemo i podržati da se u danas otvorenom Centru zaposli logoped i psiholog“ -istakao je Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

Uoči otvaranja resornog centra, u prostorijama Gradskog vrtića upriličen je prijem dječijih delegacija bihaćkih vrtića, koji su prigodnim programom i poklonima čestitali rođendan svome gradu. Ovom prilikom Udruženje pčelara grada Bihaća obezbijedilo je medni doručak za sve mališane, ali i gosti koji su prisustvovali proslavi 756.rođendana grada Bihaća.

Rođendanska torta gradonačelnika mališanima Bihaća

Djeca bihaćkih vrtića proslavili Dan grada Bihaća

GRAD BIHAĆ

Exit mobile version