Na današnji dan, prije 24 godine, JNA minirala vojni aerodrom Željava kod Bihaća

Dana 16. maja 1992. godine snage Jugoslovenske narodne armije (JNA) prilikom povlačenja minirale su jednu od najvećih i najmodernijih podzemnih vojnih baza u Evropi i svijetu u ono vrijeme – vojni aerodrom “Željava” kod Bihaća.

Aerodrom “Željava”, smješten u istoimenom hrvatskom naselju u podnožju planine Plješevice, na granici BiH i Hrvatske, bio je u punoj funkciji i korišten od 1968. do 1992. godine kada je uništen aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava prilikom povlačenja JNA.

Prije uništavanja aerodrom je činilo pet uzletno-sletnih pista i četiri tunela visokih osam, širokih 30 metara i dugih 3,5 kilometra.

U ono vrijeme tehnološko savršenstvo neprocjenjive vrijednosti, teško je sve i pobrojati sa čim je sve raspolagao ovaj objekat, u koji se nije moglo ući bez posebnih dozvola i kontrola.

Danas, i pored nekih najava revitalizacije i preorjentacije namjene aerodroma u turističke svrhe pa i proizvodni pogon za uzgoj šampinjona, sve je ostalo samo na praznoj priči u koju više niko ne vjeruje.

Zub vremena učinio je svoje, teško je vjerovati da se za ovaj kolosalni objekt može više išta učiniti, pa i njegova namjena preorijentisati.









Exit mobile version