BIHAĆVIJESTI

Na današnji dan, prije 24 godine, JNA minirala vojni aerodrom Željava kod Bihaća

Dana 16. maja 1992. godine snage Jugoslovenske narodne armije (JNA) prilikom povlačenja minirale su jednu od najvećih i najmodernijih podzemnih vojnih baza u Evropi i svijetu u ono vrijeme – vojni aerodrom “Željava” kod Bihaća.

Aerodrom “Željava”, smješten u istoimenom hrvatskom naselju u podnožju planine Plješevice, na granici BiH i Hrvatske, bio je u punoj funkciji i korišten od 1968. do 1992. godine kada je uništen aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava prilikom povlačenja JNA.

Prije uništavanja aerodrom je činilo pet uzletno-sletnih pista i četiri tunela visokih osam, širokih 30 metara i dugih 3,5 kilometra.

U ono vrijeme tehnološko savršenstvo neprocjenjive vrijednosti, teško je sve i pobrojati sa čim je sve raspolagao ovaj objekat, u koji se nije moglo ući bez posebnih dozvola i kontrola.

Danas, i pored nekih najava revitalizacije i preorjentacije namjene aerodroma u turističke svrhe pa i proizvodni pogon za uzgoj šampinjona, sve je ostalo samo na praznoj priči u koju više niko ne vjeruje.

Zub vremena učinio je svoje, teško je vjerovati da se za ovaj kolosalni objekt može više išta učiniti, pa i njegova namjena preorijentisati.

Željava22


Željava11


Željava8


Željava7


Željava4


Željava3


Zeljava3


Željava2


Željava,_Runway_3

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button