Izačiću ponosan mi budiVIJESTI

Održana 29. manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“

U prisustvu mještana Izačića, te predstavnika Grada Bihaća,Ministarstva za boračka pitanja USK-a i Vlade F BiH na sportskom igralištu OŠ Izačić održana je 29. tradicionalna manifestacija „Izačiću ponosan mi budi“.

Manifestacija koja baštini herojsku borbu mještana Izačića u odbrani grada Bihaća i države BiH i ove godine bila je prilika da se predstavnici Savjeta MZ Izačić, Grada Bihaća, Vlade USK-a i Vlade F BiH prisjete doprinosa kojeg su mještani Izačića i Vikića dali u odbrani države Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, na herojsku borbu trajno će podsjećati imena 88 poginulih boraca i devet civilnih žrtava rata sa područja Izačića i Vikića.

Na značaj obilježavanja svih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u svojim obraćanjima ukazali su Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić, Nijaz Lipovača, Savjetnik gradonačelnika Bihaća, Samir Jašarević, ministar za pitanja boraca USK i Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede.

Oni su istakli da se u narednom periodu mora posvetiti veća pažnja dignitetu herojske borbe boraca 5.korpusa Armije R BiH, a među njima i boraca sa područja MZ Izačić.

U sklopu manifestacija prisutni su imali priliku vidjeti dokumentarni film koji je posvećen poginulim borcima i civilnim žrtvama rata iz MZ Izačić, a položeno je i cvijeće u spomen sobi poginulim borcima Izačića i šehidskom spomen obilježju u Vikićima. Ove godine održan je i trkački maraton Bihać – Izačić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button