BIHAĆHISTORIJANostalgijaTurizamVIJESTI

Paviljon kroz vrijeme

Svako vrijeme nosi svoje breme, ima svoje čari, ljepotue, vrijednosti

Od gradskog ugostiteljskog objekta “Kavana Paviljon”, do moderno uređenog, urbanog, gradskog objekta “Hotel Paviljon”

Nekad, bihaćka gradska “Kavana Paviljon”, danas, “Hotel Paviljon”, nalazi se na lijevoj obali rijeke Une, tik uz gradski most, naslonjen na gradski park i kultno šetalište Gelenderi, u hladovini platane nastavlja svoje sanjarenje, nastavlja pričati neke nove životne priče.

Od samog svog nastanka, “Kavana Paviljon”, bila je jedna od od najatraktivnijih ugostiteljskih građevina čije fotografije su, više od jednog vijeka, krasile razglednice Bihaća i bile jedna vrsta simbola njegopve prepoznatljivosti i ljepote.

Ko je inicirao izgradnju Paviljona nije poznato, ali se zna da je izgrađen ubrzo nakon što je Austro-Ugarska 1878. preuzela upravu nad Bosnom i Hercegoviono, kada je i otpoćela sa izgradnjom infrastrukture, te modernizacijom i urbanizacijom gradova.

Paviljon je između 1. i 2. svjetskog rata zadržao, otprilike, svoj autentični izvorni izgled, nakon 2. svjetskog rata, s ciljem modernizacije, pretrpio je djelomične izmjene, da bi po okončanju posljednjeg odbrambeno – oslobodilačkog rata (1992. – 1995.) bio u potpunosti uklonjen a na istom mjestu izgrašen je u cjelosti nov, moderan objekat, “Hotel Paviljon”.

“Kavana Paviljon” godinama je privlačila mnogobrojne turiste te važila za kultno okupljalište Bišćana, a “Hotel Paviljon” nastavio je taj kontinuiet sa znatno većim kapacitetom i boljom ponudom.

Neki od građana Bihaća ostali su skloniji i privrženiji starom izgledu Paviljona, te smatraju da ga je trebalo zadržati u njegovom izvornom obliku,. a neki su pak skloniji i privrženiji ovom novom, savremenom Paviljonu.

Bilo kako bilo, i ovaj novi Paviljon, kao i onaj stari, mnogobrojnim, turistima i Bišćanima stoji na usluzi i postaje sve prepoznatljiviji u turističkom svijetu.

Jedino što možemo reći, sa srećom, dugo nam trajao, a vas neka fotografije u prilogu ispod ukratko provedu kroz djelić njegovog burnog historijskog postojanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button