Uvjeti korištenja

UVJETI KORIŠTENJA

Registrirani korisnici, gosti i posjetitelji Vikici.net Web portala, kao i drugi portali te elektronski i pisani mediji, mogu koristiti, preuzimati i dijeliti sadržaj koji je u vlasništvu istog: pisane dokumente, video i audio zapise, fotografije… samo pod određenim uvjetima koje donosimo u daljnjem tekstu.

1. Sadržaj sa autorskim pravima Vikici.net portala drugi mediji, Internet portali i Web stranice mogu preuzimati i prenositi uz obavezno navođenje izvora (Vikici.net) i postavljanje linka na izvorni članak, navodeći autora ukkoliko je tekst s potpisom.

2. Sve članke, vijsti i tekstove kao i ostale dokumente drugih izvora koji se nađu na Vikici.net portalu, prilikom preuzimanja obaveza je obraditi na način kako to vlasnici autorskih prava nalažu.

Vikici.net ne snosi nikakvu ogovrnost za nastalu ili prouzrokovanu štetu nastalu vašim korištenjem Vikici.net portala, kojeg koristite vlastitom voljom, a diskusije na Forumu, te komentari članaka ne predstavljaju isključivo i apriori stav portala, već njihovih autora, s’ tim da Vikici.net zadržava pravo da bez obrazloženja iste i obriše, što ne uzima, zbog ograničenog broja administratora, pod “obavezno”.

Komplet sadržaj i informacije na Web portalu Vikici.net javnosti su predstavljeni na uvid u najboljoj namjeri, i Vikici.net vjeruje da su tačni. Vikici.net ne pruža bilo kakve garancije putem ovog Web portala u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne može biti odgovoran za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korištenjem informacija sa ovog Web portala. Informacije na ovom Web portalu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obavještenja.

Vikici.net portal ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa stranica Web portala Vikici.net. Ako odlučite da posjetite bilo koju linkovanu Web stranicu ili portal vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vikici.net portal na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Web portala i stranica.

Što su kolačići (cookies) i koja im je funkcija?

Kolačići (cookies) su tekstualne datoteke koje na računalo korisnika sprema web stranica koju korisnik posjeti.

Internetski preglednik ima mogućnost korištenja kolačića i ako je u njegovim postavkama uključeno njihovo korištenje, server će snimiti kolačić na korisničko računalo i koristit će ga pri sljedećem otvaranju iste stranice.

Kolačići omogućavaju web stranici da sazna korisnikove željene postavke, omogućavaju brzo i učinkovito kretanje po stranicama zahvaljujući memoriranju korisničkih odabira, opcija i omiljenih postavki.

Preko 90 % svih web stranica koristi kolačiće, no prema regulacijama Europske unije iz 2011. godine obavezno je isticanje poruke o korištenju kolačića.

Web stranica može se posjetiti i ako su kolačići onemogućeni, no određene mogućnosti će biti onemogućene.

Koje podatke spremaju kolačići?

Kolačići obično spremaju podatke poput preferiranog jezika stranice te adrese pa tako, pri svakom sljedećem otvaranju stranice, internetski preglednik šalje kolačiće koji pripadaju toj stranici i omogućava joj da prikaže informacije prilagođene korisničkim potrebama.

Kolačići mogu spremiti i osobne informacije (npr. korisničko ime ili e-mail), ali one mogu biti spremljene jedino ako korisnik to omogući.

Kolačići ne mogu pristupiti informacijama koje im nisu dane, a to uključuje i sadržaj korisničkog računala (poput datoteka, slika, dokumenata i sl.). Svrha kolačića je dobronamjerna; nisu štetni i ne mogu nositi viruse, a usmjereni su na bolje iskustvo surfanja.

Kako onemogućiti kolačiće?

Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića nisu vidljive, no svejedno se mogu promijeniti postavke korisničkog preglednika na način da korisnici sami biraju hoće li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišu spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju preglednika i dr.

Postavke kolačića uređuju se u web pregledniku, a njihovim onemogućavanjem neće se moći koristiti neke od funkcionalnosti web stranica.

Kakvi kolačići postoje?

Razlikujemo privremene i stalne kolačiće. Privremeni se uklanjaju s korisničkog računala po zatvaranju preglednika, a stalni ostaju pospremljeni na računalu nakon zatvaranja preglednika.

Također razlikujemo kolačiće prve i treće strane. Kolačići prve strane obuhvaćaju već opisane (privremene i stalne), dok kolačići treće strane potječu od drugih partnerskih web mjesta koja gledate, a nalaze se na web stranici koju korisnik posjećuje. Pomoću njih web stranice mogu pratiti korisničko korištenje Interneta u marketinške svrhe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button