BIHAĆHISTORIJAVIJESTI

Burna i zanimljiva historija bihaćke ljepotice Fethije

Bihaćka gradska džamija Fethija iza sebe ima burnu i bogatu prošlost

Džamija Fethnija nalazi se u užem centru Bihaća, cca 200 metara udaljena od zgrade gradske uprave i smatra se jednim od najstarijih sakralnih objekata na području BiH sagrađenim u gotičkom stilu.

Fethija je prvobitno sagrađena kao prva od tri crkve svetog Antuna Padovanskog, 1266. godine, u gotičkom stilu i jedna je od rijetkih evropskih islamskih bogomolja u tom arhitektonskom stilu. 

Osmanlije su Bihać osvojile 19. juna 1592 godine, koji je do tada bio pod vlašću Kraljevine Hrvatske, koja je pak bila u sastavu Habsburške Monarhije, a nedugo potom crkvu sv. Antuna Padovanskog, po narerdbi Hasan-paše Predojevića, preuredili su u glavnu džamiju i dali joj ime po jednoj od Kuranskih sura – Feth (Pobjeda).

Crkva svetog Antuna bila je duga 19,5 metara, široka 9,2 metra. Imala je visok krov, oktogonalni zvonik, a prilikom preuređenja crkve u džamiju osmanlijski graditelji ostavili su neke od starih značajki koje su karakterisale crkvu.

Nekoliko prozora s južne i sjeverne strane su zazidali a otvorili nove. Umjesto oltara, postavili su mihrab, a iznad velikih ulaznih vrata ostavili su gotičku rozetu. Sve do 1863. godine zvonik je bio netaknut, potom, zbog dotrajalosti se ruši i zamjenjuje minaretom.

U podnožju minareta i danas su primjetna dva neoštećena natpisa na arapskom jeziku koji govore o njegovoj izgradnji.

Fethija a i minaret sagrađeni su od kamea bihacita.

Fethija je i danas u funkciji te služi svojopj svrsi a posjećuju je i mnogobrojni turisti iz znatiželje interesujući se za njenu burnu i bogatu historiju.

Ljepotica Fethija ogromno je kulturno-historijsko blago koje krasi centar Bihaća, a proglašena je i za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Foto: Adis Rekić

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button