TradicijaVIJESTIVikići/Izačić

Ljepota koja se lagano gasi (FOTO)

Stare bosanske kuće pravi su dragulji bosansko-hercegovačke stambene arhitekture, koja je kroz historiju nastajala i mijenjala se u ovisnosti od razvojnog perioda u kojem su političke i društvene promjene bitno uticale na njihove kulturne i arhitektonske specifičnosti te navika njenih graditelja, tj. stanovništva koje je u tim periodima živjelo na prostorima Bosne.

Ljepota, jedinstvene i specifične građevne forme, jednostavnost i profinjeni ukus ondašnjih graditelja primjetni su na gotovo svakoj staroj bosanskoj kući, koje, nažalost, ne uspijevaju odoljeti zubu vremena, lagano nestaju i padaju u zaborav.

Izuzetak su izolirani slučajevi u kojima se država ili pojedina općina odvaži i stane u zaštitu starina te investira u restauraciju, ili pak neki individualac, zaljubljenik u starogradnju i tradiciju, odluči da nešto poduzme.

Nažalost, Izačić i Vikići, također, dio su ove sumorne priče. Iako broje oko 1.000 stambenih objekata, stare bosanske kuće su prava rijetkost i na prste se mogu izbrojati. Pod utjecajem novogradnje polako i tiho nestaju. Ono malo još postojećih su u izuzetno lošem stanju, devastirane, urušene i čekaju svog gazdu da im presudi.

Onih koje služe namjenskoj funkciji, u kojima se još živi i stanuje, gotovo više da i nema, a za desetak godina bosanskih ljepotica u potpunosti će nestati na prostorima Izačića i Vikića. Prisjećat ćemo ih se samo kroz fotografiju, usmenu predaju, ili, pak, budemo li dobre sreće, kroz san ih ponovo doživljavati.

Ovih par fotografija vjerovatno će kod nekih probuditi emocije, bit će sigurno i uzdisaja, jer neke od ovih starica su još u životu, a nekih već podavno nema.

Za početak sasvim dovoljno, nostalgičari uživajte, a mi pripremamo bogatu galeriju koja će u potpunosti zadovoljiti vaše apetite.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button