AgrarVIJESTIZanimljivo

Od rala do pluga – oranje i obrada zemljišta konjima (VIDEO)

Video pogledajte u prilogu ispod članka

Obrada zemljišta mukotrpan je posao a oranje konjima posebno je zahtievno za šta je potrebna i vještina

Prije tehnološke revolucije a samim tim i dolaska moderne poljoprivredne mehanizacije zemljište se, u samim počecima ljudske civilizacije, obrađivala ručno, primitivnim oruđima za rad, kasnije uz pomoć domaćih životinja, krava i volova, te naposljetku konja kao glavnog radila.

Bavljenje poljoprivredom inače je težak posao i iziskuje mnogo rada, prolivenog znoja i odricanja.

Oranje konjima, kao i kompletna priprema zemljišta za sjetvu oduvijek je bilo izazovno, naporno i zahtijevalo je i određene vještine.

Pored vrijednog i kršnog orača, dobrih i spremnih konja, te pluga ravnjaka ili obrtača, neophodna je bila i dobra volja, znanje a i ljubav prema tom poslu kako bi se najbolje i na vrijeme obavljao.

Dobar orač znao je podesiti plug tako dobro da su brazde iz njega izgledale kao niske rukom posložene. Uz sve to, dobar orač bio je na glasu i uvijek je posla imao na pretek, potražnja je bila velika zbog, ne baš velikog broja zemljoradnika koji su posjedovali osobno radilo.

Nakon oranja trebalo je obaviti sjetvu i to,ručno, što je također zahtijevalo posebnu vještinu koju su samo rijetki imali.

Zasijanu površinu moralo se usitniti, pozubiti, kako bi se prekrilo sjeme. Mada za to nije bila potrebna neka posebna vještina i usitnjavanje zemljišta – zubljevina konjima, završni čin obrade zemlje, bila je mnogo naporan posao.

Oranje konjima danas je vrlo rijetko i obavlja se većinom modernom mehanizacijom, traktorima koji su produktivniji jer za kraće vrijeme urafe mnogo više posla.

Malo o plugu i nastanku

Plug je vrsta oruđa za obradu – oranje zemljišta.
Najbitniji dijelovi pluga su: lemeš ili ralo – služi za horizontalno rezanje brazde, crtalo ili nož, – služi za vertikalno rezanje brazde i daska koja služi za prevrtanje, slaganje brazde.

Plug potječe iz davnina, razvio iz ručnog rala i motike još u neolitu na području Mezopotamije. U Evropi se prvo počeo upotrebljavati u sjevernoj Italiji i južnoj Švedskoj, a potom na čitavom području Sredozemlja, u istočnoj Evropi i Kini.

Amerika, južna Afrika, Australija i Oceanija nisu poznavale plug sve do evropske kolonizacije. Prvi plugovi bili su izrađeni od drveta, a za vuču je služila stoka – vol, bivol, deva, konj.

Bili su lagani i krhki i s njima se moglo obrađivati samo mekše, rastresito zemljište. Tek u 18. vijeku došlo je do malog napretka kada su neki dijelovi zamijenjeni metalnim.

Pogledajte u prilogu odličan video Srećka Stipovića koji prikazuje obradu zemljišta konjima danas kao što se radilo nekad.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button