EUHISTORIJASVIJETVIJESTI

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom (9. maj) u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope

Svaka grupa, organizacija, ideologija, svaki pokret protiv fašizma i nacizma, koji se 1930. godine, i kasnije, pojavio gotovo u većini evropskih zemlja i koji je u različitim oblicima borbe i otpora okupljao različita politička opredjeljenja, strane i stranke: liberale, demokrate, socijaliste, komuniste, demokršćane, svaki pojedinac… svi su dali svoj nemjerljiv doprinos u pobjedi nad zlom koje se nad svijet bilo nadvilo i prijetilo da ga proguta.

9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Na današnji dan, 1945. godine, u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Hitlerove nacističke Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih života.

Pozitivan zavrešetak rata naslućen je već 1943. slamanjem fašizma u njegovoj kolijevci, Italliji, no rat rat je u potpunosti završen nekoliko godina kasnije, odnosno tek nekoliko mjeseci nakon maja ‘45. godine, kapitulacijom carskog Japana, nakon što su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

 U noći 8. na 9. maj 1945. godine njemačke nacističke snage potpisale su bezuslovnu kapitulaciju – akt je u ime Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder, a u ime SSSR-a maršal Georgij Žukov.

Prema istorijskim dokumentima, 16 minuta poslije ponoći Hitlerove trupe potpisale su kapitulaciju i time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa još nekoliko dana davale otpor, najduže u Jugoslaviji – do 15. maja.

U ratu, koji je trajao šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi (uključujući više od milion Jugoslovena), a oko 35 miliona je ranjeno.

Države antihtlerovske koalicije proslavljaju 9. maj kao Dan pobjede.

Dan Evrope

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

U državama članicama i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropsku uniju danas se obilježava 9. maj – Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je  započet proces evropskih integracija.

Nekadašnji francuski ministar inostranih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. godine predstavio prijedlog stvaranja organizovane Evrope, neophodne za održavanje mirnih odnosa. Taj prijedlog, poznat kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja današnje EU.

Kao uspomenu na dan kada je Šuman objavio deklaraciju, lideri EU su na samitu 1985. godine u Milanu odlučili da 9. maj bude obilježavan kao Dan Evrope.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button