TradicijaVIJESTI

TRADICIJA, OBIČAJI: Sofra – simbol jednog vremena koji lagano izumire

Nekad je bilo teško i zamisliti bosansku muslimansku porodicu koja nije posjedovala sofru kao dio kuhinjskog namještaja na kojem se ručavalo, ili koja nije priređivala “sofru” (sobet),  povodom ramazana ili nekog porodičnog slavlja i okupljanja.

Riječ “sofra” u bosanskom jeziku ima višestruko značenje. Pod “sofrom” se podrazumijeva sto za ručavanje, međutim, naziv sofra se upotrebljava i za trpezu, za porodično, ramazansko ili okupljanje iz nekog drugog razloga povodom čega se priređuje ručak ili večera (sofra). Okupljanje povodom obilježavanja nekog događaja na kojem se obavezno priređuje bogata trpeza (sofra) tradicionalnim narodnim jezikom zove se još i sobet.

Ima li išta ljepše od ramazanske večere (iftara) i opojnog miomirisa pripremljene čorbe (jahnije), koji postaču ali i nepostaču daju poseban užitak?

Zbog navedenog užitka, kada prije vremena osjetimo slast iftarskih kulinarskih đakonija u vidu raznih čorbi, sarmi, bosanskih lonaca, tufahija, raznih pita i slogan dolmi te brdara i hurmašica koje nam pripreme naše majke, supruge, sestre, i jeste sjećanje na “sofru” najintenzivnije u vrijeme Ramazana.

Međutim, “sofre” polako gube bitku sa modernim stolovima koji im preotimaju mjesto i funkiju, te polako postaju dio tradicije i lijepog sjećanja, ali s’ ponosom možemo govoriti o “sofri” kao simbolu jednog vremena u kojem su se okupljale kompletne porodice održavajući porodične veze i vrijednosti.

Na nama ostaje dužnost i obaveza da baštinimo te vrijednosti i lijepa sjećanja na “sofru” kako je ne bi prekrio zaborav.

Povezani članci

2 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button