BIHAĆVIJESTI

Grad Bihać dio kampanje UN WOMAN-a „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

Grad Bihać pridružio se međunarodnoj kampanji pod nazivom „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja se provodi svake godine od 25. novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. decembra (Međunarodni dan ljudskih prava). Kampanju u osam gradova naše zemlje, među njima i gradu Bihaću, realizira UN Woman, a cilj kampanje je približavanje prava i obaveza koja proizlaze iz Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i relevantnih zakona.

Prema riječima Minje Damjanović, voditeljice projekta “Sprečavanje nasilja nad ženama” ispred UN WOMEN-a, sveukupni cilj ovogodišnje inicijative je promovisati prava i obaveze u suzbijanju i eliminaciji nasilja nad ženama, a pogotovo ona prava koja proizilaze iz entitetskih zakona i koja su zagarantovana Konvencijom Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

„Drago nam je što smo našu ovogodišnju kampanju realizirali i u Bihaću koji kao lokalna zajednica oštro osuđuje bilo kakvo nasilje u porodici i nad ženama i kroz aktivnosti Centra za socijalni rad Bihać i nevladinih organizacija daje podršku osobama koje su bile žrtve nasilja“- dodala je Damjanović.

Ističući neupitnu podršku Grada Bihaća kampanji koju provodi UN WOMAN, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da je nasilje nad ženama i nasilje u porodici apsolutno neprihvatljivo i svaka kampanja koja će toleranciju prema nasilju nad ženama svesti na nulu ima podršku Grada Bihaća.

„Moramo kao društvo još više učiniti kako bi se još više o ovom problemu govorilo i kako bi se što više nasilja prijavilo policiji i nadležnim pravosudnim organima. Stoga i moja podrška kampanji i svim aktivnostima koje će ukazati na ovaj problem koji je evidentan i u našoj lokalnoj zajednici „- dodao je gradonačelnik Fazlić.

Prema riječima Senada Tutića, direktora Centra za socijalni rad Bihać, tokom prošle godine u Bihaću je ukupno izrečeno 50 zaštitnih mjera, dok je ove godine do polovine novembra 2018. godine evidentirano 39 zaštitnih mjera i u gotovo svim slučajevima se radi o porodicama sa djecom.

„Bilježimo posljednjih godina veći broj prijava nasilja nad ženama i nasilja u porodici i nažalost povećan broj prijava rezultira i povećanim brojem izrečenih zabrana i boravkom žena i sigurnoj kući i ono što nas posebno zabrinjava jeste povećanje broja prijava koje se odnose na nasilje nad djevojčicama“-istakla je Aida Behrem, predsjednica Udruženja Žene sa Une.

Prema globalnim pokazateljima svaka treća žena u svijetu iskusi fizičko i/ili seksualno nasilje od svog partnera ili drugog počinitelja. Istanbulska konvencija je prvi pravno obavezujući dokument u Evropi u domenu nasilja nad ženama i nasilja u porodici, te prvi međunarodni instrument koji se bavi ovim teškim oblikom kršenja ljudskih prava. Konvencija ima za cilj nultu toleranciju za ovu vrstu nasilja i predstavlja veliki korak naprijed u stvaranju područja Evrope i šire, sigurnijim mjestom za život. Bosna i Hercegovina je potpisala Konvenciju 8.marta 2013. godine, ratifikovala 7.novembra 2013. godine, a Konvencija je stupila na snagu 1. avgusta 2014. godine.

GRAD BIHAĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button