UPOZNAJTE: KUD “Bajro Redžić” Polje – Cazin

Ovaj put vam predstavljamo jedno Kulturno-umjetničko društvo s’ područja cazinske općine koje nosi naziv po legendi Cazinske Krajine i BiH – rahmetli Bajri Redžiću, vrsnom muzičaru, vanserijskom harmonikašu, istinskom zaljubljeniku u sevdalinku, čovjeku koji je dao nemjerliv doprinos u promociji, baštinjenju i očuvanju od zaborava iste.

kud-bajro-redzic

Riječ je o Kulturno-umjetničkom društvu “Bajro Redzić” iz Polja. KUD “Bajro Redžić” osnovan je u Martu 2010. godine. Broji oko 80 članova. Predsjednik kud-a je gospodin Ismet Redžić a za koreografiju je zadužena gospođa Indira Kličić. Kako kažu, ponosni su što nose ime po doajenu sevdaha Cazinske Krajine – Bajri Redžiću.

KUD “Bajro Redžić” za veoma kratko vrijeme uspio se afirmisati i nametnuti, te postati prepoznatljiv, ne samo na prostoru USK-a, već BiH, pa i šire. Također, brzo su uspjeli nabaviti odgovarajuće narodne nošnje, nošnje za folklorni ansambl koji djeluje pri kud-u, te ostale rekvizite i prateće muzičke instrumente neophodne za normalno funkcionisanje društva.

10816063_997363713613215_772454813_n

Pored očuvanja izvorne i savremene kulturne baštine Bošnjaka muslimana, KUD “Bajro Redžić prikuplja, prezentuje i organizuje izložbe starina koje su koristili naši preci, isto tako njeguju i štite bosansko-hercegovačku izvornu narodnu pjesmu sevdalinku. Bave se i prikupljanjem muzičkih materijala i sadržaja koji se odnose na Cazin ili imaju dodirnih tačaka sa Cazinom.

Društvo posjeduje kolekciju starina s’ kojom su osvojili prvo mjesto na festivalu u Tešnju. Dosad su zabilježili mnogobrojne nastupe a svaki je bio ponovna prilika za sjecanja na legendu Bajru Redzica: manifestacija „Kraj tanana sadrvana“ u MZ Polje, Smotra folklora Gornja Koprivna u organizaciji KUD-a „Saz“, priredba u organizaciji UM „Stari grad“ Ostrožac, u Austriji gdje je druženje organizovao SKUD-„Zlatni Ljiljani“ Insbruck, na smotri folklora u Cazinu – “Srce Cazina“, Švajcarska, „Biser Graz‘‘ Austrija, zatim u Sloveniji, Turskoj i na mnogim festivalima širom BiH.

10799611_997363633613223_1068160403_n

Realizovali su mnoge projekte humanitarnog karaktera. Organizatori su projekta, kojeg ujedno smatraju i najvećim, IV manifestacije “Običaji naši u srcu nošeni, igrom i pjesmom Cazinu donešeni”. U sklopu ove manifestacije redovno organizuju i izložbu starina, degustaciju hrane pripremljene na tradicionalan način, naravno, uz obavezan i bogat kulturno – zabavni program.

Impozantno nema šta, čestitke! Redakcija WEB portala www.vikici.net, cijenjeno Kulturno-umjetničko društvo “Bajro Redžić”, želi Vam dugovječan i još uspješniji rad.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.