UNA/NP UNAVIJESTI

Izvor rijeke Une – skriveni dragulj (foto)

Iako rijeku Unu većina ljudi najčešće povezuje sa Bosnom i Hercegovinom, trebamo znati da ona izvire u ličkom dijelu Zadarskoe županije, u općini Gračac, nedaleko od Srba, kod mjesta Donja Suvaja, tik uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom, a uvire također u R Hrvatskoj u rijeku Savu kod Jasenovca,

Izvor Une nestvarne je ljepote i zapravo je jedno prekrasno jezero plavo-smaragne boje okruženo gustom šumom i visokim kamenim liticama.

Nalazi se na 396 metara nadmorske visine i najdublji je krški izvor u Hrvatskoj te među prvih pet najdubljih u svijetu. Dosad je istražen do dubine od 248 metra, ali dno nije dosegnuto. Temperatura vode je konstantna i iznosi 7 – 8 °C.

Do izvora rijeke Une može se doći iz više pravaca. Ako putujete prema Jadranu onda je najbolje da skrenete nakon Korenice prema Donjem Lapcu. Cesta je uređena prije nekoliko godina.

Lošija opcija je da se sa stare Ličke magistrale odlučite odvojiti lijevo u mjestašcu Bruvno, između Udbine i Gračaca, pa preko brda, dolina i mnogobrojnih krivina krenete prema Srbu

Možda najbolja opcija je da izaberete cestu koja od Gračaca vodi prema Kninu, pa preko Popine i Srbskog klanca nastavlja kroz Srb i potom konačno i do samog izvora. 

Ne znamo koji put do izvora rijeke Une je koristio Mehmed Meho Salkić, fotograf koji objektivom svog pametnog telefona zabilježi i pokloni nam ove prekrasne pejzaže izvora rijeke Une, ali znamo da nas je ponukao i dao nam do znanja da ovu neprocjenjivu ljepotu svakako vrijedi posjetiti.

I povikaše Rimljani: “Una, unica!! – “Jedna, jedina!”.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button