VIJESTIVikići/Izačić

NAŠE SLIKE I PRILIKE: Ne mogu savjesni pojedinci stići očistiti koliko nesavjesni uspiju zagaditi okolinu…

TRANZICIJA BOSANSKOHERCEGOVAČKOG DRUŠTVA A SAMIM TIM I KOLEKTIVNE SVIJESTI ISTOG, PO SVOJ PRILICI MOGLA BI POSTAT TRAJNA KATEGORIJA…

KADA SE MISLIMO I MISLIMO LI SE UOPŠTE MIJENJATI?, NARAVNO U POZITIVNOM SMISLU – NA BOLJE; DA BUDEMO SAVJESNIJI, ČASNIJI, POŠTENIJI I ODGOVORNIJI LJUDI, KAKO JEDNI PREMA DRUGIMA TAKO I PREMA PRIRODI I OKOLIŠU…

Izgleda da smo mi Balkanci još daleko od zapadnih civilizacijskih vrijednosti na koje se stalno pozivamo i kojima “težimo”, a isto toliko smo, za “koplje” možda i dalje, od zapadne demokratije iako, navodno, “istu” praktikujemo već više od četvrt vijeka.

Posebno, kada je riječ o kulturi življenja, koja nam postaje stran pojam, jednom rječju nepoznanica. Kolektivna svijest o značaju zdravog okoliša i okruženja u kojem živimo, djelujemo i radimo, kod nas gotovo da ne postoji.

Primjera za to je mnogo, mogli bismo ih navoditi i o njima pisati do u vječnost, ali, evo mi ćemo kroz fotografiju prikazati samo nekoliko.

Vrijedi napomenuti da nema neke bitne razlike u ponašanju između lokalnog domaćeg stanovništva i dijaspore, barem kada je u pitanju čuvanje i zaštita okoliša.

Kod ovih prvih “normalno” je smeće i otpad odložiti bilo gdje: šuma, proplanak, livada… bilo gdje, samo neka je dalje od vlastitog dvorišta, a ovi drugi se potrude da na proputovanju uz cestu izbace što više svakojakog smeća i otpada.

NARAVNO, SVAKA ČAST ONIMA KOJI ZNAJU CIJENITI I PRIRODU I OKOLIŠ, I KOJIH JOŠ UVIJEK, NASREĆU, IMA MNOGO I KOJE TREBA POHVALITI.

Najsvježiji primjer, mada nije prvi put, na Čavniku su Tratike, zatim regionalna cesta na potezu GP Izačić – Vikići – Čavnik – Mala Peć – Gata – Cazin, te prošlogodišnji slučaj “Ponor”…

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button