HISTORIJAVIJESTI

NOVE SPOZNAJE: Bosanska plemena koja i danas žive u centralnoj Africi…

Potomci Bosanaca danas žive u centralnoj Africi u plemenima na području južnog Egipta i sjeverenog Sudana. Zvuči li vam ovo nevjerovatno?

Ipak je tako. Naime, Qasr Ibrim je arheološko nalazište koje su Otomani okupirali u 16 stoljeću. Kako bi odbranili teritoriju, ostavljene su stotine bosanskih vojnika da čuvaju teritoriju. Potomci ovih vojnika i danas žive na ovim prostorima i to u mjestima Derr i Ibrim, navodi jedan od korisnika na Redditu, a prenosi Dan.ba.

Bosanski vojnici i njihovi nasljednici stupali su u brak sa pripadnicama Gharbye i Djowabere plemena. Ono što je zanimljivo je da su bosanski jezik novije generacije zaboravile, međutim nekoliko obilježja sjevernije klime ostalo je prisutno. U prvom redu to se odnosi na svijetlo smeđu boju kože, dok su Nubijci crni.

”Neke od žena koje su pratile naše prijatelje do brodova imale su čudnu boju kože, svijetlo bijele oči i kovrdžavu crvenu kosu. Postoji mnogo porodica na ovom prostoru koje tvrde da su potomci bosanskih vojnika koji su stacioniran u Nubiji tokom osvajanja Sultana Selima 1517. godine. Izuzetno su ponosni na svoje korijene i smatraju za sebe da su prelijepi.” – Ovo je citat iz knjige ”Back Through Nubia” od autorice Amelie Ann Blandford Edwards, a knjiga je napisana davne 1891. godine.

bhpogledi.blogspot.com

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button