TurizamVIJESTIZanimljivo

Znate li šta je ovo?

Dok se vi prisjetite ili dobijete informaciju o nazivu starine na slici, mi ćemo nastojati o istoj sročiti jedan članak.

Evo nas ponovo. Na slici je dolaf (dolap, dulaf, dulap, šiš za prženje kahve, brostulin – istrijanski, pržulin, pržanj, pržač kahve… svi nazivi su ispravni, ovisno iz kojeg ste kraja) – praktična stvarčica koju je nekad posjedovalo gotovo svako domaćinstvo, a koja je služila za prženje sirove kahve, kafe, kafe – po vašoj volji, kako vam lakše izgovoriti.

Sastoji se od metalne drške koja služi za runčno okretanje, te limenog bubnja sa otvorom kroz koji se puni određenom količinom sirove kahve u zrnu.

Dolaf se, nakon što je bubanj napunjen kahvom, stavlja na žeravu otvorene vatre ili vatre naložene u šporetu, te ručno okreće dok kahva u potpunosti ne bi bila ispržena.

Neopisiv, prijatan i opijajući miris pržene kahve nekad se širio sokacima i avlijama, pa gotovo i svakim domaćinstvom, a poseban užitak bio je teferridžiti uz taze prženu i netom “ispečenu” kahvu.

Bila razbuđuša, dočekuša, razgovoruša ili ispratuša, ispijanje kafe u bosanskim domaćinstvima oduvijek je neizostavni svakodnevni ritual bez kojeg bi dan za svakog prosječnog bosanca bio izgubljen i “profućkasn”.

Svako ispijanje kahve, ma koje tokom dana bilo po redu, uvijek iznova predstavljalo je posebno zadovoljstvo, čar i priču samu za sebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button