BIHAĆ: Održan Forum o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede ‘Naše oranice bez granice’ (FOTO)

EU integracije prilika za razvoj ruralnih područja u BiH

U Bihaću u hotelu Emporium održan Forum o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede ‘Naše oranice bez granice’.

Projekat Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede, nastavljen je prethodnih dana u Prijedoru i Bihaću, gdje su organizovani forumi i informativno-edukativni događaji za domaće poljoprivrednike. Interesovanje učesnika je kao i u prethodna dva grada bio na zavidnom nivou, te se u prepunim salama tražilo mjesto više.
Domaćin foruma bio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno, a u Prijedoru se pridružila i ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann.

„Cilj ovog skupa jeste da se uključimo u direktne razgovore sa poljoprivrednicima, da vam prenesemo mogućnosti koje se nude pridruživanjem EU, ali i da čujemo vaša iskustva sa terena i sa kojim problemima se suočavate. Naša poruka jeste da će donošenjem strategije za cijelu zemlju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, pristup EU fondovima biti omogućen“, naveo je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno.

Domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci su u otvorenom dijalogu sa poljoprivrednim proizvođačima pojasnili izazove i pogodnosti ulaska u EU, uključujuči nove načina finansiranja njihovih aktivnosti, kao i veće tržište za plasman njihovih proizvoda.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann podsjetila je da je tržište Evropske unije od 500 miliona potrošača ogromna prilika za bh. poljoprivrednike, ali je istakla da je ovo tržište veoma konkurentno.

„Evropska unija i njene članice su tu kako bi poljoprivrednicima pomogle da postanu konkurentni. Nedavno smo dobili spisak tačno određenih i definisanih potreba poljoprivrednika od vlasti, koje su jako velike i širokog su opsega. Obuhvataju područje od pčelinjih proizvoda, preko uzgoja stoke pa do marketinga, što je jako širok raspon u kome možemo djelovati. Drago mi je što sada možemo početi sa radom i obezbijediti savjetodavne usluge i tehničku pomoć poljoprivrednicima, udruženjima i ostalima kojima je to potrebno“, navela je ambasadorica Hohmann.

Regionalni ekspert na projektu iz Republike Hrvatske Ružica Gelo istakla je važnost ranih priprema za evropske integracije, kako bi poljoprivredni proizvođači imali dovoljno vremena da im se prilagode. Za taj proces potrebno je jako puno znanja i informacija, ali ključnu ulogu igra i novac koji proizvođači moraju uložiti u unapređenje svojih gazdinstava.

„Republika Hrvatska je članstvom dobila 12 puta više sredstava, a njih poljoprivrednici koriste kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i ruralnu sredinu. Ulaskom u EU se zaoštrava konkurentska borba na tržištu, zbog čega je potrebno jako dobro priremiti poljoprivrednike. Jedan dio te odgovornosti leži i na proizvođačima, oni se moraju udružiti i zajednički nastupati prema institucijama i tržištu“, navela je ona.

Prije samog događaja u Prijedoru, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno i njemačka ambasadorica su posjetili uspješnu kompaniju „Arifagić Investment“, jednog od najvećih proizvođača mlijeka u BiH. U Bihaću, gospodin Sinno je posjetio kompaniju Meggle, jednog od najvećih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

U okviru foruma je priređen i informativno-edukativni sajam, na kome su izlagali UNDP BiH, GIZ – EU ProLocal program, USAID/Sweden projekat FARMA II, Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP), te Farmofit – Fabrika stočne hrane Rapić iz Gradiške.

Naredni forumi o perspektivama bh. poljoprivrede održaće se u Brčkom i Bijeljini 02. i 03. februara, nakon čega će se nastaviti i u drugim gradovima u BiH.

Za više informacija, molimo kontaktirajte:

Aleksandar Aničić
PR projekta
aleksandar.anicic@aquarius.ba
+387 65 430 448

Rejting

  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10

    Score

Korisnička ocjena: 0 ( 0 Glasova )Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.