BiHBIHAĆVIJESTI

Zajedničkom akademijom Grada Bihaća, Skupštine i Vlade USK-a obilježen Dan državnosti BiH

Zajedničkom svečanom akademijom u organizaciji Grada Bihaća, Skupštine i Vlade USK-a u Muzeju AVNOJ-a u Bihaću danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U prisustvu premijera USK-a i ministara u Vladi USK-a, gradonačelnika i načelnika iz USK-a , poslanika u Skupštini USK-a, vijećnika u GV Bihać, boračkih udruženja i vjerskih dužnosnika, o značaju odluka ZAVNOBIH-a donesenih prije 75. godina govorili su Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, Mustafa Ružnić, premijer USK-a, Rasim Pajić, predsjedavajući Skupštine USK-a i prof. Nijazija Maslak, direktor Muzeja USK-a.

Čestitajući građanima Bihaća i Unsko-sanskog kantona Dan državnosti BiH, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća u svom obraćanju kazao je da je Grad Bihać i prostor USK-a dao veliki doprnos u borbi protiv fašizma i u Drugom Svjetskom ratu, ali i u odbrabmeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godine.

“To je onaj prostor koji je i u najtežim vremenima pokazao šta je tolerancija, suživot i njegovanje najvećih civilizacijskih vrijednosti. U toj borbi i na tom putu mnogi su dali svoje živote i ovdje moram istaći da ta borba protiv fašizma traje neprekidno jer je fašizam stanje uma i ideologija koja je i danas prisutna. Mi smo znali kako se oduprijeti takvim silama i uvjeren sam da ćemo i nove izazove u svijetlu ove migrantske krize uspjeti nadjačati i pokazati da mjesta fašizmu i nazadnim ideologijama nema mjesta u Bihaću, USK-a i državi BiH “- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać govoreći o značaju odluka ZAVNOBIH-a nakon sedam i pol decenija, kazao je da na sve strane imamo atake na državnost i aspiracije na teritoriju BiH, a sve u vrijeme kada nam se dešava nerazvijena i nekonkurentna privreda, nedostatak investicija, zaostatak u razvoju i depopulacija ovih nekada zajedničkih prostora.

„Moramo se boriti i suprostaviti svemu onome što slabi državu BiH. Naša zemlja mora biti jaka u ekonomskom smislu, sposobna da svojim sugrađanima obezbijedi dostojanstven život, bez obzira na nacionalnost, svjetonazor, spol ili dio teritorija na kojem živi“- naglasio je predsjedavajući Župa.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić u svom obraćanju kazao je da bi kao patriota volio da na ovom historijskom mjestu, danas govorimo o kontinuitetu poštovanja načela jednakosti i suživota, utvrđenim davne 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

„A volio bih, draga gospodo, da smo i mi primjer. Krajiški je čovjek uvijek bio primjer. Kako je Bosna jednako država svakog njenog čovjeka, tako je i Krajina dom svakog ko se u srcu tako piše. Poštujmo se. Budimo iskreni. Nemojte da se crvenimo pred ovom djecom. Neka uče o plemenitoj borbi protiv zla, a ne o političkim igrama. Zajedno – budimo im primjer kako se gradi država. Neka uče o suživotu. O poštovanju. O ljudskim vrijednostima. O empatiji. Nemojte, gledam sad u neke od vas, nemojte ih učiti zlu i ksenofobiji. Na mladima svijet ostaje, nemojte da mi svoju djecu šaljemo u bijeli svijet. Dajmo im nadu da ostanu“ – naglasio je premijer Ružnić.

U svom obraćanju Rasim Pajić, predsjedavajući Skupštine USK-a istakao je da su svi u Unsko-sanskom kantonu ponosni na svoju državu BiH i na put koji smo prošli, te na one koji su dali život za domovinu.

„ Građane USK-a pozivam da se ne obezhrabruju krizama u koje nas svakodnevno mnogi guraju. Sve te probleme i poteškoće zajedno ćemo nadvladati jer smo u prošlosti bili u dosta težim situacijama i svaki put smo izlazili kao pobjednici, jer na kraju pravda uvijek pobjeđuje“- istakao je predsjedavajući Pajić.

“Kada danas razmišljamo o našem odnosu prema skorijoj prošlosti, vrijedilo bi insistirati upravo na činjenici da pojedini momenti, kao što je ZAVNOBiH, i dalje postoje u našem kolektivnom sjećanju i budu dio našeg kolektivnog identiteta. Sedamdesetipet godina od Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u ukupnom toku bosanskohercegovačke povijesti i nije nešto naročito veliko. Ipak, za savremenu povijest Bosne i Hercegovine to je veoma značajno.S tom namjerom valja ostati ustrajan u nastojanju da pozitivne tekovine antifašističkog opredjeljenja i dalje budu polazišna tačka naših savremenih društvenih debata.Otvaranje ozbiljnog društvenog dijaloga u Bosni i Hercegovini o Bosni i Hercegovini bi moglo polučiti dugoročne rezultate ukoliko bi se bilo ko, iz bilo kojih razloga, udaljio ili odrekao bazične vrijednosti ideje ZAVNOBiH-a. Na tom mukotrpnom putu sigurno će biti uspona i padova. No, bez obzira na to, postoje ideali koji imaju svoje povijesno utemeljenje za čije se ostvarenje i danas vrijedi boriti. I 75 godine poslije, ideal vrijedan borbe ostaje Bosna i Hercegovina. “- kazao je na akademiji prof. Nijazija Maslak.

Na svečanoj akademiji nastupili su učenici Umjetničke škole Bihać, Osnovne škole Harmani II iz Bihaća i Gradski ženski hor, a svečanoj akademiji prethodilo je polaganje cvijeća na partizanskom groblju Borići, katoličkom groblju Žegar, mezarju Humci i mezaru rahmetli dr. Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova u Vladi R BiH.

Fotografija korisnika/ce GRAD BIHAĆ.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button