BIHAĆNOVOSTISjećanja na likove i djela

BOZA – sjeća li se još neko ovog napitka, slastičarnice Korzo, Zemke?

U našem Bišću najprepoznatljivija i najbolja boza spravljala se i posluživala na korzu, u slastičarnici Korzo, kod Zemke.

Boza je bila omiljeno piće i nekad se na okrepljenje istom odlazilo sa guštom i ciljano, baš onako kao što se odlazi na kafu. ”Idemo na bozu kod Zemke” moglo se čuti često, gotovo isto kao i “idemo na kafu”.

Slastičarnica Korzo bila je u vlasništvu Ešrefa Sulejmanovića, međutim, postala prepoznatljiva upravo po Zemki.

Možda mnogi nisu znali da je Zemka usvojena Sulejmanovićeva kćerka, bila je zadužena za posluživanje u slastičarnici, a Sada, Sulejmanovićeva biološka kćerka pripremala je kolače i druge poslastice.

Kod Zemke, u Korzo, na bozu i ostale poslastice, svraćali su svi: mladi, stari, osnovci, srednjoškolci, studenti, putnici namjernici, prolaznici…

Nažalost, danas nema ni slastičarnice Korzo, koja je bila smještena otprilike na pola puta „od kina do benzina“, ni Zemke (umrla je 2019. u 84. godini života), koja je posluživala čuvenu bozu i ostale poslastice, ostala su samo sjećanja na iste i predivna vremena iza nas.

Malo o bozi

Obiluje vitaminima B, bjelančevinama i organskim kiselinama, posebno se preporučuje trudnicama, djeci, sportašima i starijim osobama. Boza je veoma zdravo piće i dobro ju je piti. Njen gusti, kiselkasti okus je specifičan, i mnogima treba vremena da se naviknu na njega.

Porijeklo boze je Rumunija, iako se ona danas najviše pije u Turskoj. Boza je poznata u svim državama Balkana.

Riječ je o fermentiranom piću koje se pravi od kukuruznog ili pšeničnog brašna, odnosno od drugih žitarica, kojima se dodaju kvasac, šećer i voda. Zbog procesa fermentacije i stalnog ispuštanja mjehurića, ranije je bozu bilo nemoguće flaširati i spremati na duži periodu. Danas je drugačije, pa se tako pakovanja boze mogu naći na tržištu nekih balkanskih zemalja.

Stari recept za bozu:
Priprema boze nije komplicirana, ali se odvija u nekoliko faza u vremenskim razmacima od po desetak sati.

Pola kilograma kukuruznog brašna staviti u pet litara mlake vode i ostaviti da odstoji desetak sati ili još bolje cijelu noć. Potom lonac sa brašnom i vodom staviti na laganu vatru i uz povremeno miješanje ostaviti da krčka tri sata. Nakon toga skloniti s vatre i ostaviti da se tečnost ohladi.

U međuvremenu rastopite 20 grama kvasca u malo mlake vode pa dodajte u ohlaćenu smjesu kukuruznog brašna i vode. Dobro promiješati i ostaviti sve da od stoji narednih desetak sati.

Nakon što odstoji, ovu gustu tečnost procijedite kroz gazu i zasladite s pola kilograma šećera ili više, po želji. Natočite je u čiste staklene boce koje ne treba zatvarati, kako ne bi gasovi izbacili čep.

Držite je u frižideru, a prije serviranja u bozu možete dodati cimet ili neki durgi egzotični začin.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button