BihaćSjećanja na likove i djelaVijesti

BOZA – sjeća li se još neko ovog napitka, slastičarnice Korzo, Zemke?

U našem Bišću najprepoznatljivija i najbolja boza spravljala se i posluživala na korzu, u slastičarnici Korzo, kod Zemke.

Boza je bila omiljeno piće i nekad se na okrepljenje istom odlazilo sa guštom i ciljano, baš onako kao što se odlazi na kafu. ”Idemo na bozu kod Zemke” moglo se čuti često, gotovo isto kao i “idemo na kafu”.

Slastičarnica Korzo bila je u vlasništvu Ešrefa Sulejmanovića, međutim, postala prepoznatljiva upravo po Zemki.

Možda mnogi nisu znali da je Zemka usvojena Sulejmanovićeva kćerka, bila je zadužena za posluživanje u slastičarnici, a Sada, Sulejmanovićeva biološka kćerka pripremala je kolače i druge poslastice.

Kod Zemke, u Korzo, na bozu i ostale poslastice, svraćali su svi: mladi, stari, osnovci, srednjoškolci, studenti, putnici namjernici, prolaznici…

Nažalost, danas nema ni slastičarnice Korzo, koja je bila smještena otprilike na pola puta „od kina do benzina“, ni Zemke (umrla je 2019. u 84. godini života), koja je posluživala čuvenu bozu i ostale poslastice, ostala su samo sjećanja na iste i predivna vremena iza nas.

Malo o bozi

Obiluje vitaminima B, bjelančevinama i organskim kiselinama, posebno se preporučuje trudnicama, djeci, sportašima i starijim osobama. Boza je veoma zdravo piće i dobro ju je piti. Njen gusti, kiselkasti okus je specifičan, i mnogima treba vremena da se naviknu na njega.

Porijeklo boze je Rumunija, iako se ona danas najviše pije u Turskoj. Boza je poznata u svim državama Balkana.

Riječ je o fermentiranom piću koje se pravi od kukuruznog ili pšeničnog brašna, odnosno od drugih žitarica, kojima se dodaju kvasac, šećer i voda. Zbog procesa fermentacije i stalnog ispuštanja mjehurića, ranije je bozu bilo nemoguće flaširati i spremati na duži periodu. Danas je drugačije, pa se tako pakovanja boze mogu naći na tržištu nekih balkanskih zemalja.

Stari recept za bozu:
Priprema boze nije komplicirana, ali se odvija u nekoliko faza u vremenskim razmacima od po desetak sati.

Pola kilograma kukuruznog brašna staviti u pet litara mlake vode i ostaviti da odstoji desetak sati ili još bolje cijelu noć. Potom lonac sa brašnom i vodom staviti na laganu vatru i uz povremeno miješanje ostaviti da krčka tri sata. Nakon toga skloniti s vatre i ostaviti da se tečnost ohladi.

U međuvremenu rastopite 20 grama kvasca u malo mlake vode pa dodajte u ohlaćenu smjesu kukuruznog brašna i vode. Dobro promiješati i ostaviti sve da od stoji narednih desetak sati.

Nakon što odstoji, ovu gustu tečnost procijedite kroz gazu i zasladite s pola kilograma šećera ili više, po želji. Natočite je u čiste staklene boce koje ne treba zatvarati, kako ne bi gasovi izbacili čep.

Držite je u frižideru, a prije serviranja u bozu možete dodati cimet ili neki durgi egzotični začin.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button