VIJESTIZanimljivo

Smuk je korisna neotrovna zmija i velika pogreška je ubiti ga

Ukoliko u blizini porodične kuće primjetite Smuka, ne ubijajte ga nipošto, to je naš pogrešan pristup, ne spada u zmije otrovnice, potpuno je bezopasan i nemate razlog za strah.

zmija-cavnik-2Smuk je veoma česta zmija na našim prostorima, izuzetno je koristan i nikad ga ne ubijajte, u hrvatskoj Dalmaciji to je čak i kažnjivo. Oko kuća se mota samo zbog potrage za hranom, a koristan je jer uništava miševe i druge zmije – otrovnice.

Hrani se pticama, miševima, gušterima, krticama, žabama…

Na ljude ne nasrće, izuzev ponekad ako se osjeti napadnutim, ali nije otrovan. Ukoliko ga naredni put vidite u blizini svoje kuće, samo ga otjerajte nekom granom, kada je pružite prema njemu omotat će se oko nje i tako ga prenesite na drugu lokaciju.

Ponekad mu ostavite i malo mlijeka u nekoj posudici, zavoljet će vas. Ovaj na priloženoj fotografiji nije imao sreće, ubijen je iz straha i neznanja na Čavniku.

Smuk (Zamenis longissimus) je najveća bosanskohercegovačka zmija. Može narasti i preko 2 metra. Boja tijela mu je jednolična, sivkastosmeđa bez jasnih šara. Nalazimo ga po livadama i šumskim proplancima do 1500 metara nadmorske visine, mada mu nije mrsko navratiti i u naseljena mjesta.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button