Vijesti

Pravila za pripremu i pečenje najbolje i najukusnije bosanske jagnjetine na ražnju

Bosancima i Hercegovcima, bez jagnjetine na ražnju, nezamislivo je organizirati bilo kakavo veselje, porodično okupljanje, druženje, proslavu ili zabavu

Svaki Bosanac, barem nekoliko puta u godini, mora okrenuti jagnje na ražnju, osjetiti njegov miomiris i uživati u njegovoj konzumaciji, u suprotnom postaje depresivan, izgubljen, potišten, razdražljiv i nije sav svoj.

Vole se Bosančerosi našaliti i kroz snijeh pohvaliti kako je recept za pripremu najbolje jagnjetine na ražnju jednostavan: potrebna je samo jedna osrednjka hobotnica i jedno jagnješce 3 mjeseca staro, 15-ak kg teško. Dok se jagnješce peče hobotnicu istovremeno kuhati u loncu vode. Kada jagnje bude pečeno a hobotnica prokuhana, hobotnicu baciti psima i mačkama da ne dosađuju dok se poslužuje i konzumira jagnjetina, i to obavezno uz hladno pivo.

Šalu na stranu, evo zlatnih pravila kojih se trebate pridržavati želite li pripremiti najukusniju jagnjetinu na ražnju

Prvo – nabavite domaćeg ja”njca, preporučujemo oko 3 mjeseca stara, cca 15 kg teška.

Drugo – najbolje je soliti krupnom solju (soli treba oko 1 – 1,5 % težine janjca). Šakom punom slanog grumenja ja”njca nježno masirati i iznutra i izvana. Najbolje to učiniti barem nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i noć prije.

Treće – pravilno stavite ja”njca na ražanj. Učvrstite ja”njcu noge provlačenjem jedne kroz otvor u tetivama druge, te zatvorite trbušni otvor zapinjačima (u ovom slučaju špinjetci), fiksirajte ga klinovima i vežite žicom.

Na leđima probijte rupu kroz koju ćete provući žicu i učvrstiti jagnje za ražanj. Krupnom solju posolite trbušnu šupljinu. Odrežite prednje noge u koljenu (špinjetci), na trbuhu prorežite lijevo i desno po dvije rupe kroz koje ćete ih provući. Vrat vežite žicom i dobro stegnite. Stražnje noge prebacite preko ražnja, tako da jednu nogu provučete kroz tetivu druge, pa obje vežite žicom za ražanj i dobro stegnite.

Špinjetci obično budu prvi pečeni. Gurmani ih smatraju delikatesom zbog specifičnog slanog okusa koji poprimaju jer se za vrijeme pečenja sav mesni sok prelijeva preko njih.

Četvrto – vatra treba biti dobro pripremljena. Jagnje se peče na žaru a ne na vatri. Zato razgorite ognjište u koje ćete cijelo vrijeme pečenja dodavati drvo. Otvorena vatra mora biti udaljena od jagnjeta na ražnju minimalno 70 centimetara.

Nakon određenog vremena, kad se jagnje dobro ugrije, pod butove i plećke dodajte malo žara. Nakon još sat pečenja na laganoj vatri naložite jaču vatru i pod jagnje stavite jači žar. Ovisno o veličini jagnje se peče dva do tri, tri i pol sata.

Znat ćete da je gotovo kada nožić zabodete u najdeblji dio buta kod kostiju, a pečeno je ako ne poteče sok iz mesa ili ako je kost – zglob na kraju zadnje noge, pri dodiru prstom, vruća. .

Peto – meso za vrijeme pečenja stalno treba premazivati masnoćom. Najbolje je to čini masnoćom – lojem, tzv. peškirom od samog jagnjeta. Peškir se namota na vrh grančice i s njim se svakih 15-ak minuta tokom pečenja premazuje jagnje tako da korica – kožica po završetku pečenja bude savršena.

Najbolji prilog jagnjetini na ražnju je kruh, po mogućnosti ispod peke, te mladi crni (crveni) luk .

Uz hladno pivo uživajte u deliciji, onu hobotnicu zaboravite.

Naslovna fotografija: majstor za pripremu i pečenje bosanske jagnjetine na ražnju, Hasan Šarić

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button