PoljoprivredaVijesti

Sušidba sijena: Rijetke slike na našim poljima (FOTO)

Prava rijetkost danas je postala i sušidba sijena bez upotrebe poljoprivredne mehanizacije.

Ovakve slike na našim poljima lagano postaju unikatne. Gotovo da više i nema one topline koju pruža ono porodično i komšijsko zajedništvo kada se okupljalo i pristizalo u ispomoć kako bi se sa livade, što prije, otelo od nevremena i pokupilo osušeno sijeno.

Nekad su kosci zorom ranili, skupljači popodne grabili, a predveče, ili ujutro, za hlada, vrijedni domaćini do svojih staja i pojata prevozili osušeno sijeno namijenjeno za zimsku ishranu stoke.

Danas, sve te poslove, zahvaljujući poljoprivrednoj mehanizaciji, obavlja najčešće jedan član porodice, pa za one koji su odrastali u neka druga vremena, ove slike u prilogu predstavljaju nešto posebno,  vrijedno, lijepo i dragocjeno.

Isčezli su ovakvi prizori  poodavno, posebno prizor nabacivanja pokošene i provehle djeteline na brklje kako bi se, kako su naši stari govorili, “istegla” i bila spremna za pojatu.

Vrijedna porodica Mehe Sefića, od kojeg su i preuzete ove prekrasne fotografije, očito znade cijeniti i vrednovati prednosti i kvalitet  ručno sušenog i prikupljenog sijena.

Do nove kosidbe i sušidbe.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button