BIHAĆVIJESTI

Gradonačelnik Fazlić – odgovori na pitanja gradskih vijećnika vezano za migrantsku krizu

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić na današnjoj 27. sjednici GV Bihać odgovarao je na pitanja gradskih vijećnika vezano za aktualnu migrantsku krizu i smještaj migranata u Đačkom domu u Borićima.

Gradonačelnik je naglasio da pored činjenice da je migrantska kriza globalni proces na koji kao lokalna zajednica ne možemo utijecati, izostanak bilo kakve podrške nadležnih državnih organa glavni problem što je problem migrantske krize u Bihaću i USK-a eskalirao.

Još jednom je napomenuo da bivši Đački dom u Borićima nema nikakv zvanični status i da samo Gradsko vijeće može formalno odlučiti o korištenju imovine Grada ali da je on dao saglasnost za ulaganja u taj objekat koja se trenutno vrše od strane IOM-a, rukovodeći se isključivo činjenicom da je bolje obezbijediti humane uslove da migrnati koji su trenutno u Gradu Bihaću mogu da prezime, smatrajući da će građani Bihaća u suprotnom imati još veći sigurnosni problem.

„Čekajuči ministra sigurnosti BiH i bivšeg premijera USK-a da pronađu odgovarajuću lokaciju za formiranje migrantskog centra desilo nam se ono čega smo se najviše pribovajvali, prošlo je dragocijeno vrijeme i dočekali smo zimu nespremni. Ja sam spreman lično da snosim eventualne i plitičke i zakonske posljedice jer sam neformalno dozvolio da se ti ljudi grupišu u jedinom objektu koji Grad Bihać ima na raspolaganju, da se u njega uloži milion KM, da se ogradi i stavi pod kontrolu jer sam uvjeren da bi u suprotnom imali još veći sigurnosni problem i te ljude na ulicama, u haustorima i našim kućama i dvorištima. Kada prođe zima i dođe do toga da je potrebno odlučiti da li će to postati folmalno ili ćemo te ljude izbaciti od tamo o tome će odluku donijeti ovo Gradsko vijeće“, rekao je gradonačelnik Fazlić.

Grad Bihać i USK-a i dalje nemaju niti jedan zvanični migrantski centar na svom području, tek privremene lokacije na području Bihaća, Cazina koje je uspostavila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i kojima ne upravlja Ministarstvo sigurnosti BiH jer adekvatna lokacije na području USK-a od strane državnog ministarstva, za koju građani grada Bihaća i lokalne vlasti smatraju da bi morala biti van urbanog područja grada, do danas nije određena ni uspostavljena.

Gradonačelnik je u nastavku objasnio nastojanja Gradske uprave prema međunarodnoj zajednici da se Gradu Bihaću kompenziraju štete nastale migrantskom krizom i pobrojao određene projekte koji će u tom smislu biti realizirani.

 
GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button