USKVIJESTI

Migranti izmješteni s graničnog prijelaza u Velikoj Kladuši, granica deblokirana

Blizu 200 migranata koji su proteklih sedam dana boravili na međunarodnom graničnom prijelazu “Maljevac” uspješno je izmješteno u halu Miral koja se nalazi u Velikoj Kladuši čime su se stekli svi uslovi da se Granični prijelaz Maljevac otvori i da se ponovo uspostavi saobraćaj između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Migranti su nakon više od pola sata pregovora s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona dogovorili napuštanje Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac te su autobusima prevezeni u halu firme Miral koja se nalazi u mjestu Polje kod Velike Kladuše.

Tokom izmještanja migranata, koje je trajalo nešto manje od sat vremena nisu zabilježeni nikakvi incidenti, a s obzirom da je jedan od uvjeta Granične policije Republike Hrvatske za otvaranje Međunarodnog graničnog prijelaza Maljevac bio i izmještanje migranata, očekuje se da će saobraćaj uskoro biti uspostavljen.

Glasnogovornica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Edita Selimbegović u izjavi je kazala kako će (IOM) obezbijediti sve što je potrebno za normalan boravak migranata u hali Miral u Velikoj Kladuši.

“Oni će već u 19 sati imati večeru, obezbijedit ćemo krevet i sve što je potrebno za njihov boravak u hali”, kazala je Selimbegović.

U Velikoj Kladuši jučer su protestvovali i privrednici koji su kazali kako su nakon sedam dana blokade MGP Velika Kladuša – Maljevac štete po njihovom poslovanju nenadoknadive te da je potrebno poduzeti konkretne mjere na premještanju migranata i otvorenju graničnog prijelaza.

Vkportal.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button