BiHBihaćUSKVijesti

Ujedinjene nacije (UN) tvrde da na području Bihaća boravi 2.000 migranata

Prema podacima UN-a u BiH, u čijem sastavu je i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja upravlja prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, u prihvatnim centrima trenutno je smješteno preko 3.000 migranata. Najviše migranata smješteno je u Bihaću.RANIJE OBJAVLJENO

U prihvatnim centrima pored smještaja obezbjeđeni su paketi koji uključuju higijenske potrepštine i posteljinu svim novopristiglim licima, tri obroka dnevno i dvije voćne užine, toaleti sa tuševima, te servisi za pranje veša. Dezinfekcija i deratizacija se vrši na sedmičnom nivou, a akcije čišćenja se organizuju redovno uz učešće samih migranata.

Migrantima je u centrima obezbjeđena i zdravstvena zaštita i lijekovi, te sigurnosna zaštita. Zaštitarske agencije su pristune 24/7, a u funkciji je i video nadzor. U nekim centrima obezbjeđen je i besplatan internet.

IOM takođe organizuje i razne aktivnosti kulturološkog posredovanja, večeri filma i časove engleskog jezika. U nekim centrima UNICEF obezbjeđuje i polazak u školu za svu djecu od 6 do 15 godina, te priprema za polazak i sistematski pregled.

Bira, Bihać

Prihvatni centar Bira kod Bihaća uspostavljen je u oktobru 2018. godine sa kapacitetom od 1,500 kreveta. Trenutna je u ovom centru smješteno 1,445 migranata, a od otvaranja registrovano je ukupno 7,490 migranata (+510 u avgustu ove godine). Centar Bira je uglavnom namijenjen za muškarce, a privremeno je smješteno i nekoliko porodica te ranjihvih kategorija. Muškarci su uglavnom samci i čine 80% populacije, 9% čine odrasli u porodicama i 11% maloljetnici bez pratnje.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana (49%), zatim iz Sirije (12%), Avganistana (11%), Iraka (10%) i drugih zemalja.

Trenutno je u ovom centru zabilježen trend smanjenja migranata.

Sedra, Bihać

Prihvatni centar Sedra, smješten takođe kod Bihaća, uspostavljen je u julu 2018. godine sa kapacitetom od 420 kreveta, uglavnom namijenjenih za porodice i ranjive kategorije ali privremeno boravi i nekoliko muškaraca. U ovom centru od njegovog uspostavljanja registrovano je ukupno 1,272 migranta (+137 u avgustu), a trenutno u  njemu boravi 273 migranta.

Najviše migranata u ovaj centar dolazi iz Irana (34%), Iraka (24%), Avganistana (22%), Sirije (9%) te ostalih zemalja.

Ukupnu populaciju čini 51 % odraslih u porodicama, 41% djece u porodicama, 4% muškaraca, 3% žena i 1% maloljetnika bez pratnje.

U ovom centru trenutno je zabilježen trend porasta migranata.

Borići, Bihać

Centar Borići je registrovan tek u januaru ove godine sa kapacitetom od 422 kreveta, a trenutno u njemu boravi 276 migranata. Radi se uglavnom o odraslima u porodicama (48%), djeci u porodicama (41%), ženama (6%), muškarcima (3%) te maloljetnicima bez pratnje (2%). Centar je namijenjen uglavnom porodicama sa djecom.

Od osnivanja pa do danas u ovom centru je bilo registrovano ukupno 1,105 migranata (+230 u avgustu), a zabilježen je trend porasta migranata.

U Borićima se najviše nalazi migranata iz Iraka (33%), Irana (21%), Sirije (11%), Pakistan (6%) te drugih zemalja.

Ušivak, Hadžići

Prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva uspostavljen je u oktobru 2018. godine. Trenutna popunjenost je 655 migranata i zabilježen je trend smanjenja migranata. Od uspostavljanja u ovom centru je registrovano ukupno 8.568 migranata (+1,142 u avgustu), a namijenjen je svim kategorijama.

Najviše migranata u ovom centru dolazi iz Pakistana (37%), Iraka (15%), Irana (11%), Maroka (10%), Avganistana (9%) i ostalih zemalja.

73% ovog centra čine muškarci samci, 12% odrasli u porodicama, 11% djeca u porodicama i 4% maloljetnici bez pratnje.

Miral, Velika Kladuša

Prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši uspostavljen je u novembru 2018. godine, sa kapacitetom od 600/700 kreveta. Od uspostavljanja do danas registrovano je ukupno 2,920 migranata (+249 u avgustu), a trenutna popunjenost je 574 migranta. 

Ovaj centar je namijenjen za muškarce. Trenutno ukupnu populaciju čine muškarci samci (98%) te maloljetnici bez pratnje (2%).

Tu su najviše migranti iz Pakistana (30%), Bangladeša (26%), Sirije (17%), Iraka (6%), Maroka (3%) te ostalih zemalja.

Usn.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button