Gradonačelnik Fazlić potpisao sporazum za implementaciju projekta „Urbana poljoprivreda“

Projekat „Urbana poljoprivreda“ zaposlit će deset mladih osoba u Bihaću

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić potpisao je danas zajedno sa Mersihom Felić, ispred Švicarskog Caritasa sporazum na osnovu kojeg će se implementirati projekt „Urbana poljoprivreda“. Partneri na projektu su Grad Bihać, Švicarski Caritas, GOPA mbH predstavništvo u BiH, Udruženje ABC Bihać i Služba za zapošljavanje USK-a.

Prema riječima Mersihe Felić, ispred Švicarskog Caritasa, projekat je vrijedan oko 100.000 KM, a bit će financiran od strane Švicarskog Caritasa (80 %) i GOPA mbH, predstavništvo u BiH (20 %).

„Svrha potpisivanja sporazuma je uspostava Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) u gradu Bihaću, kao osnov za stvaranje preduvjeta za lokalno zapošljavanje ljudi i kreiranje prihoda sa posebnim osvrtom na razvoj modela urbane poljoprivrede i poljoprivrede uopšteno. Specifični cilj projekta je zapošljavanje 10 mladih ljudi, starosti 18-35 godina, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih“ – istakla je Felić, dodavši da će projektne aktivnosti trajati od 01.08.2018. do 31.03.2020. godine.

„Grad Bihać će u sklopu ovog projekta obezbjediti oko 2 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta i pružiti besplatnu savjetodavnu podršku korisnicima projekta uz pomoć agronoma gradske uprave. Ovaj projekat je za nas izuzetno važan jer je dobar način da kroz implementaciju određenih sredstava od strane naših partnera zaposlimo mlade osobe i pokušamo zaustaviti taj negativni trend odlazaka iz naše zemlje u potrazi za poslom“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

GRAD BIHAĆ

Rejting

  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10

    Score

Korisnička ocjena: 0 ( 0 Glasova )Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.