VIJESTIZanimljivo

MOĆNI SLONOVI DONOSE SREĆU: Imate li i jednu figuricu slona u kuci ? Ako ne, odmah kupite jednu !

Prema istočnjačkoj filozofiji, ako se figurice slona drže u kući ili kao privjesci nose oko vrata, one poput magneta privlače snagu, moć i bogatstvo. U ove stvari, možete vjerovati ili ne, ali neosporivo je koliku snagu simbolika u sadejstvu sa ezoterijom, kreira i utiče na naše živote…

Prema budističkoj tradiciji, slon je jedna od osam svetih životinja. On je simbol snage, moći, blagostanja i bogatstva. Vjeruje se da je Buda začet tako što je u obliku bijelog slona ušao u utrobu svoje majke. Upravo iz tog razloga, smatra se da je velika sreća vidjeti bijelog slona. A da bi svaki dom bio zaštićen i blagosloven, figurice ove životinje neizostavan su dio dekoracije.

S druge strane, Hindusi vjeruju da svijet leži upravo na leđima ove životinje – Mahapudma, koja stoji na kornjači, dok je bog ove religije Ganesh prikazan takođe u obliku slona. Oni smatraju da je ova životinja povezana sa bogovima plodnosti i svakodnevno joj upućuju molitve.

O tome svjedoče umjetničke slike, na kojima je nacrtan slon okružen djecom, kao simbol sreće i plodnosti u porodici. Zbog toga ne čudi stari običaj da se mlčadencima na vjenčanju poklanjaju upravo figurice bijelih slonova, da što prije dobiju prinovu, ali i da steknu blagostanje u domu.

Prema nekim predavanjima, ukoliko par želi dobiti sina, onda se na leđa figurice postavi mali kamenčić. A ako žena ne može da zatrudni, pored kreveta treba držati figuricu bijelog slona izrađenu isključivo od slonovače. Naravno, i oo vrata treba da nosi lančić na kome je okačen srebrni privjesak u obliku slončeta.

Sveti zaštitnici

Slonovi, oličenje snage i moći, zaštitiće dom od provalnika ako ih postavite u hodnik. Bitno je samo da su slončići sa podignutim surlama i okrenuti ka ulaznim vratima. Maleckih pet do sedam slonova, popularnije nazvan “karavan sreće”, dobro je držati u dnevnoj sobi jer privlače blagostanje za cijelu porodicu. Ukoliko ste u besparici, stavite pored njih neku kristalnu činiju a unutra ubacite nekoliko kovanih novčića.

Ako ste se odlučili da pokrenete novi posao, stavite malo veću figuru ispod lampe, na osunčanoj južnoj strani stana/kuće. Takođe, za uspjeh na ispitima, preporučuje se da noć uoči polaganja, na knjigu stavite malo slonče. Ukoliko želite da povećate kućni budžet, onda figuru ove posvećene životinje postavite pored fontane – jer tako simbolizuje rijeku novca poslovnim ljudima se savjetuje da figuricu slona drže na radnom stolu.

Za bračnu slogu

Da biste obezbjedili ljubav i zdravlje, nastojte pored sebe imati privjesak od slonovače na kojem je prikazana ova životinja. Ako djevojka ne može da nađe srodnu dušu, u noći mladog mjeseca, treba da ostavi privjesak pored prozora i sutradan ga okači oko vrata. Vjeruje se da će do narednog mladog mjeseca, (za 28 dana), sresti suđenu osobu.

To isto važi i za muškarce, samo što oni ne nose privjesak oko vrata, nego na nekoj kožici obmotanoj oko ruke.

Ako želite u brak stupiti sa iznimno bogatom osobom, oko vrata nosite hamajliju izrađenu od slonovače, optočenu zlatom, a slonče treba da ima dijamantske oči.

Antre Blago Tajlandskog kralja

Na Tajlandu se bijeli slonovi smatraju simbolom sreće koji donose veliku moć. Prema njihovoj tradiciji, svaki kralj se trudio da ih u svom vrtu ima što više. Sadašnji kralj tajlanda Bumibol Aduladej ima ih čak 10.

     Aura.ba

Rekic Adis

Moje ime je Adis Rekić, a putovanje kroz svijet fotografije započeo sam prije više od deset godina. Sve je počelo kao radoznala strast, ali brzo se razvilo u posvećenost umijetnosti hvatanja trenutka. Otkrivanjem različitih žanrova fotografije, od pejzaža do portreta, pronašao sam svoj glas i način izražavanja. Svaka slika koju stvaram nosi dio mene, bilo da je to prelepi pejzaž ili emotivan portret. Moji uspijesi obuhvataju izlaganja na lokalnim događanjima, gdije su moji radovi prepoznati i nagrađivani. To me inspiriše da neprestano usavršavam svoje viještine i istražujem nove aspekte fotografije. Osim toga, dijeljenje svojih iskustava i tehnika postalo je važan dio mog puta. Fotografija za mene nije samo posao; to je način života. Svaki kadar predstavlja dio moje priče, a svaka slika nosi uspomene i emocije.

Povezani članci

Jedan komentar

  1. Čitam gore kako slonove figurice donose sreču i da ih naši građani moraju obavezno kupiti. To je najobičnija reklama za budale da se tako izrazim jer drugačije me nebi razumio veliki broj ljudi. Mi na ovim prostorima živimo hiljadama godina i ovdje nema slonova ali smo ipak hvala Allahu Dželešanuhu sretni, neko manje neko više i sve se svodi na to kakvu nam je sudbinu propisao onaj koji nas je i stvorio, a zatim LOGIČNO koliko ko uloži poštena truda i znoja !!!! NIKAKVI SLONOVI I NIKAKVI BAKRAČI TU NEIGRAJU ULOGU, TO JE PRAZNOVJERJE I OPASNO ZA NAŠ DIN!!!! VRIJEME POSLANIKA IBRAHIMA A.S. JE JOŠ PRIJE DESETLJEĆA RASČISTILO SA TIM BUDALAŠTINAMA DA NAM KIPOVI BUDU ZAŠTITNICI, KOJI NITI GOVORE NITI SU SPOSOBNI ZA NEŠTO. NAJBOLJI PRIMJER NJIHOVE NEMOĆI, NEZNANJA, BEZVEZNOSTI SU DA SVAKI PAS KOJI NAIĐE ON ĆE DA IZVRŠI NUŽDU DA GLAVE TIH KIPOVA KOJI NEMOGU NI NJIH DA NAJURE. ALI ETO IPAK ĆE BITI BUDALA KOJI ĆE SEBI NABAVITI SLONOVE I PATULJKE I … UMJESTO DA SE OSLONE NA NJEGA DŽ.Š. U ČIJIM RUKAMA I MOĆI JE SVE OKO NAS I SVI SVJETOVI!!!!! (( kURAN KAŽE DA ON JEDINI DAJE OPSKRBU I DA ONI ŠTO TRAŽE NEKU POTREBU (ZDRAVLJE, IMANJE, MOĆ …) TREBA DA TRAŽE SAMO OD NJEGA KOJI JE JEDINI APSOLUTNI VLADAR SVEGA!!!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button