ObrazovanjeVijestiVikići, Izačić

Magdalena Mujetić: „Uz trud i rad sve se može postići!“

Protekle sedmice Bišćanka – naša Vikićanka Magdalena Mujetić,  uspješno je  okončala master studij na bečkom Univerzitetu i stekla zvanje magistar matematike, o čemu smo blagovremeno objavili članak.

Za portal BiInfo.net Magdalena je prošli vikendđ dala i kraći intervju te otkrila svoje buduće planove, pa pročitajte..

Pored već pomenutog mastera, uskoro završavaš još jedan? Reci nam nešto više o tome.

Prije tri godine, kada sam stekla zvanje Bachelora matematike, već  sam znala da se ne želim baviti istraživanjem u matematici. Htjela sam da radim u “stvarnom svijetu”. Nažalost, matematika je takva struka, da to gotovo nije moguće. Tada sam odlučila da ću  specijalizirati  financijsku  matematiku. I to je i bio fokus mog master studija.  Ali, i to mi je bilo jako općenito i daleko od realnosti, pa sam iz radoznalosti  odlučila posjetiti neka od predavanja na ekonomskom fakultetu.

Nakon godinu dana sam primjetila, da mi je moja radoznalost  donijela oko  40ECTS bodova (cijeli master studij iznosi 120ECTS). Pa kad sam već imala trećinu, počela sam da razmšljam, zašto ne završiti I taj master?” , priča nam Magdalena.

O  uslovima studiranja  na Univerzitetu u Beču, koji nudi oko 80 različitih smjerova, Magdalena kaže:

“Prije 5 godina, kada sam se ja upisivala fakultet, bilo je vrlo jednostavno za studente sa naših prostora. Danas, zbog situacije u kojoj se Europa nalazi, situacija je malo teža, što se  upisa na fakultet tiče. Dosta smjerova je uvelo prijemni ispit i za strane studente. Strožiji su kriteriji i na magistratima  za koje je našim  studentima  potrebna  viza. Ali naravno, studenti koji ispunjavaju sve uslove, bez problema upišu fakultet i dobiju vizu.“

Učenje  na stranom jeziku ne čini senimalo lakim. Magdalena kaže  kako je s vremenom, počela da razmišlja na stranom jeziku,  pa  joj je samim tim i učenje bilo olakšano. Iako je već od ranije,  imala znanje njemačkog jezika, kao i engleskog, najveći problem joj predstavljalo joj je  to što je bachelor studij bio na jednom, a  master studij na drugom jeziku.

Nekad sam i na master studiju imala predavanja na njemačkom, pa mi je to „prebacivanje „ sa jednog jezika na drugi u početku teško padalo. Da znate da mi se znalo dešavati da pričam sa više kolega, neki od njih pričaju engleski, a neki njemački,  nekad sam se nalazila u situaciji da se ne mogu sjetiti nekih riječi ni na našem, a pogotovo ne  na nekom od stranih jezika.“ – kroz smijeh dodaje Magdalena.

 Studij na prestižnom Univerzitetu kakav je bečki, sigurno iziskuje znatna finansijska sredstva. Da li si imala neku podršku u vidu stipendije?

„ Moji roditelji  su imali sredstava i mogli da mi priušte studij u Beču, i nisam imala pravo na stipendije. Naravno, za sve koji ispunjavaju kriterije, predlažem da pokušaju, jer postoji velika vjerovatnost da će ju i dobiti.Isto tako, svi studenti imaju priliku da rade, kao što sam i ja radila tokom cijelog studija. I pristojno sam zarađivala. Posla stvarno ima, ko se potrudi da ga nađe.

Magdalena već dvije godine u struci. Naime dok je još bila na master studiju, dobila je posao u „Erste Bank und Sparkassen“, u kojoj od završetka ispita, radi puno radno vrijeme.

„Fakultet ne završavaju pametni, nego uporni. Život za studente u inostranstvu je težak. Rodna gruda, roditelji, braća I sestre ćevam,vjerujte,nedostajati svaki dan!  Nova sredina, nova kultura, novi način života, koji je toliko brz, a vrijeme tako brzo leti. Bit ćete umorni  I neće vam samo jednom pasti na pamet, da sve  ostavite I odete kući, ali baš tada treba nastaviti dalje. Morate biti snažni I imati jaku volju. Najlakše je pasti I  ostati  ležati na zemlji, a najteže je opet stati na noge. Ispiti su tu da se pada, ali nikad ne gubite nadu! Uz trud i rad, sve se može postići i na kraju uspjeti.“ poručuje Magdalena.

biinfo.net

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button