AgrarVIJESTIVikići/Izačić

Zlatno klasje s’ naših polja – sezona žetve u punom jeku…

Za svakog poljoprivrednika otpočinjanje žetve predstavlja nešto posebao, vrijedno….

Dan kada padnu prvi zlatni klasovi je dan kada gazda domaćin sumira prve rezultate svog truda i napornog rada, te uviđa je li bio uzaludan ili plodonosan, sa željenim rezultatima.

Sretno i zadovoljno trlja ruke ako je urod dobar, ako je pak lošiji, nekad sebi u brke, a nekad gromoglasno prozbori kako bi bilo isplatnije da nije ni sijao, a ponekad se čak zna oteti i pokoja psovka.

Puno je faktora koji utiču na to hoće li domaćin sretno trljati dlanove ili biti nezadovoljan. Prema svemu sudeći, barem kako kažu prvi pokazatelji, urod bi ove godine mogao biti sasvim solidan a time i domaćini zadovoljniji.

Međutim, prognoze dajemo sa zadrškom i oprezom, sumiranje rezultata po okočanju žetve bit će najvjerodostojniji pokazatelj je li godina bila rodna i plodna.

Trenutno najčešća slika s kombajnima, u prometu i na žitnim poljima, potrajat će narednih mjesec – dva, do okočanja potpune žetve koja je započela vršidbom ječma a završit će vršidbom zobi, ostat će iza nas.

Vrijednim poljoprivrednicima želimo što više zlatnih zrna bez kojih je život nezamisliv, a vlasnicima kombajna koji obavljaju žetvu, što manje kvarova i da i strojevi dobro služe.

Do naredne žetve.

Foto: Facebook / Senad Rekić

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button