BiHTurizamVIJESTI

Lukomir, dragulj i najviše naseljeno mjesto u BiH…

Lukomir je danas turistička atrakcija na mapi svjetskih turističkih agencija i organizacija

Planinsko selo Lukomir smješteno je na južnim obroncima Bjelašnice, pripada općini Konjic, Federacija BiH, i nalazi se na 1495 metra nadmorske visine što ga čini najvišim naseljenim mjestom u BiH. Danas vrijedi za pravu turističku atrakciju a turisti, kojih ima iz cijelog svijeta, prelaze čak 16 km makadama samo da bi posjetili ovo unikatno selo ne samo u BiH.

Život u ovome selu traje do zime a onda zbog visokog snijega i hladnoća sve zamre.Osnovali su ga pastiri još u srednjem vijeku.

Najviše je naseljenio mjesto u Bosni i Hercegovini i jedino naseljeno mjesto preko 1300 m.

Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. stoljeća, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina. Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okolice Stoca, koji su zbog iznimno bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca. Gradeći prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim su se dijelom ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije porodice u Gornjem Lukomiru.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button