Tradicija. običaji, starineVijesti

ZNATE LI ŠTA JE OVO I ČEMU SLUŽI?

Zub vremena polako, ali sigurno, u zaborav baca, kako ljude i običaje, tako i  predmete koji su nekad služili tim ljudima i bez kojih je život bio gotovo nezamisliv.

Danas vam predstavljamo neke od njih – sito i rešeto, posjedovalo ih je svako domaćinstvo.

Sito

Nekad je sito bilo sastavni dio svake kuhinje, a služilo je svakodnevnomm sijanju (prosijavanju) brašna za kruh i pitu. Obod (kružna stranica) je bio izrađen od drveta (višeslojna šperploča ili tanki drveni paneli) formiranog u krug čije dno je najčešće bilo od veoma sitne mreže kroz koju je prolazilo brašno dok je otpad – plijesan ostajao na površini mreže.

 

 

Reseto

Pandan situ, sa malom razlikom i nešto drugačijom svrhom i namjenom,  bilo je rešeto. Gotovo identičnog oblika kao sito, razlika je u gustoći mreže, kod rešeta je puno rjeđa,  bilo je  pliće i imalo je veći obim, a služilo je isključivo za odvajanje žita os kukolja, međutim znalo je služiti, pa čak i danas, za rastiranje “trhane-trahane-tarane”.

Svima nama dobro je poznata uvriježena narodna izreka “Prošao je/sam kroz sito i rešeto…”,  kojom se aludira na prođeno životno iskustvo.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button