BihaćVijesti

Podrška Grada Bihaća kandidaturi Grada Banja Luka za Evropsku prijestolnicu kulture 2024

Na današnjem susretu gradonačelnika Bihaća i Banjaluke, Šuhreta Fazlića i Igora Radojičića istaknuta je obostrana spremnost za zajednički nastup i partnerstvo u vezi kandidature grada Banja Luka za Evropsku prijestlonicu kulture 2024. godine. Posjeta Gradskoj upravi Bihaća delegacije Grada Banja Luka rezultat je uspostavljene saradnji i spremnosti rukovodstva oba grada da kroz kulturnu, sportsku i privrednu saradnju povežu Bihać i Banja Luku. Kako je danas istaknuto, upravo kulturna saradnja na kandidaturi Banjaluke za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, može biti dobar signal svima u BiH da su saradnja i partnerstvo mogući.

„Zahvaljujem se Gradu Bihaću na podršci našoj kandidaturi i sretan sam da će kultura spojiti ova dva grada i obogatiti njegovu kulturnu, ali i turističku ponudu i sam slogan “Suprotnosti se privlače” ima za cilj uključivanja gradova koji predstavljaju kulture različitih naroda (nacionalnosti) koji žive u našoj zemlji kao i okolini Banjaluke“- kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke.

Rok za podnošenje prijave je 10. oktobar ove godine, a kandidatura je razdvojena u četiri cjeline i to na kulturu u dijalogu, naslijeđe, ljudi i prostor i ekstremna kultura/ekologija. Kada je u pitanju Grad Bihać predloženo je pet konkretnih projekatnih ideja koje se uklapaju u koncept projekta Evropska prijestolnica kulture. Riječ je o projektima „Vodotoranj“, “ARTlantis”, „Aerodrom Željava“, „UNALAND – zemlja vodenih čarolija, sporta, kulture i turizma“ i “Plesna akademija”.

„ Mi ćemo kao partner u ovom projektu pismom podrške jasno podržati kandidaturu Grada Banja Luka za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine i uvjeren sam da ćemo imati dobru kandidaturu koja bi trebala osnažiti razvoj kulture u oba grada, ali i obogatit turističku ponudu. Današnje poruke saradnje i partnerstva koje potvrđujemo podrškom kandidaturi pozitivni su signali za sve ostale u našoj zemlji i uvjeren sam da će Banjaluka dobiti ovu prestižnu titulu i da ćemo biti dio velikog kulturnog projekta 2024. godine“- kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

GRAD BIHAĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button