BIHAĆMala PećUSKVIJESTI

Mala Peć (foto)

Uputite li se iz Izačića prema Gati ili iz pravca Gate prema Izačiću, otprilike, negdje na sredini putne komunikacije, dočekat će vas živopisna varošica Mala Peć.

Mala Peć pripada lokalnoj adminstrativnoj jedinici – Mjesnoj zajednici Gata, broji oko 90 domaćinstava poredanih što uz glavnu, što uz sporedne ceste, koje je povezuju u jednu cjelinu.

Smještena u podnožju pećkog klanca podno Čavnika, omeđena šumovitim Osojima, Laništima, koja su također dio nje, skupa sa Čajićima njena žila kucavica, pećkim i gatskim barama, Gaticom i Bugarom… kratko rečeno, lijepo i bajkovito.

Moderne asfaltirane ceste, uređena petogodišnja osnovna škola, savremena džamija sa uređenim dvorištem i mezarlucima, izvor pitke hladne vode – Pećina, i sve to u centru bujne vegetacije i živopisnog krajolika, ono je što Malu Peć čini istinskom pitomom oazom lijepog i ugodnog življenja.

Stara džamija
Damija-M. Pec

Još kada se tome pridoda plemenitosti ovih ljudi prepoznatljivih po slozi i zajedništvu, po otvorenosti srca, veseloj naravi i smislu za šalu, ali isto tako i po marljivosti, odvažnosti, ponosu i hrabrosti, što su dokazali kroz burnu prošlost – stariju pa i noviju historiju, slika Male Peći biva potpunija i cjelovitija.

Imala je Mala Peć i svoje teške historijske trenutke. Naime, 1836. godine zajedno sa Izačićem, karlovački general barun Waldstäten do temelja je popalio ovu varošicu, a u proteklom domovinskom ratu 1992.-1995. godine, Pećani su za BiH dali ogromne žrtve i svoje najbolje sinove.

Međutim, uspijevali su Pećani sva historijska iskušenja i teškoće nadvladati, izaći još čvršći i jači te hodati uspravno i uzdignute glave, upravo kao i danas.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button