DIJASPORAKultura&UmjetnostNOVOSTITradicija

U GRACU ODRŽAN X. FEST BOŠNJAKA ŠTAJERSKE

U organizaciji Udruženja Bošnjaka Štajerske 18. i 19. juna 2022. održan je tradicionalni, X. po redu, Fest Bošnjaka Štajerske

Fest Bošnjaka Štajerske održan je u austrijskom gradu Graz na lokaciji Augarten park, a učešče su uzela mnogobrojna udruženja i folklorna društva iz Bosne i Hercegovine među kojima i BZK “Preporod” Bihać i UG “Hanume sa Une”, te istaknuti kulturni i društveni radnici i delegacije.

Također, vrijedi napomenuti da su X. Festu Bošnjaka Štajerske nazočili i predstavnici Grada Bihaća, Edin Felić i Elvedin Sedić, vijećnici u Gradskom vijeću Bihać.

Bio je dogovoren i sastanak predstavnika i gradonačelnika Grada Bihaća Šuhreta Fazlića sa gradonačelnicom Graca, međutim, gradonačelnika Fazlića spriječili su zdravstveni problemi da dođe u Grac pa će sastanak biti naknadno realizovan.

Goste je dočekao, i poželio im dobrodošlicu dugogodišnji aktivista i član, te jedan od osnivača Udruženja Bošnjaka Štajerske i Džemata Bošnjak, naš sugrađanin, gospodin Edvad – Edo Felić.

Učesnicima su dodijeljeni pokloni i priznanja – zahvalnice za učeše na X. Festu Bošnjaka Štajerske.

Ovo je jedan od najvećih i najbolje organizovanih festivala Bošnjaka u Austriji, koji nastoji održati trajnu vezu sa domovinom, te na samo sebi svojstven način predstaviti kulturu, tradiciju i običaje Bošnjačkog korpusa i drugih naroda Bosne i Hercegovine.

Udruženje Bošnjaka Štajerske osnovano je 2009. godine, a džemat godinu dana kasnije – 2010. Nezvanično u saveznoj pokrajini Štajerskoj živi blizu 20.000 Bošnjaka, u Austriji oko 200.000, a u samom gracu oko 10.000.

Sjedište udruženja je u Gracu, predsjednik je Bišćanin Ramiz Omeradžić, a više od 700 porodica učlanjeno je u isto.

Čestitke organizatoru na izvrsno odrađenom poslu i mnogo uspjeha u narednim aktivnostima.

Do festa iduće godine, sretno.

FOTOGRAFIJE: Cenzura.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button